KONTINUIRANA PODRŠKA

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris u posjeti Centralnoj banci BiH

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o trenutnoj ekonomskoj situaciji u BiH i utjecaju globalnih ekonomskih trendova na lokalnu ekonomiju

Moris i Selimović: Sa današnjeg sastanka. Centralna banka BiH

N. Aj.

6.3.2024

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Jasmina Selimović, sa saradnicima, sastala se danas s delegacijom Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koju je predvodila vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris (Anna Morris).

Devizne rezerve

Guvernerka je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, a posebno je istakla pozitivne finansijske rezultate koje je CBBiH ostvarila zahvaljujući pravovremenom i izuzetno uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu s promjenama politike u euro zoni.

Guvernerka Selimović je naglasila važnost usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca kao ključnog koraka u približavanju Bosne i Hercegovine standardima i praksama Evropske unije (EU), što je od suštinskog značaja za otvaranje pregovora s EU. Ovaj zakon predstavlja temelj za jačanje pravne i institucionalne infrastrukture u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije, što je prepoznato kao prioritet u procesu evropskih integracija.

Sastanak je također bio prilika za razmjenu mišljenja o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i utjecaju globalnih ekonomskih trendova na lokalnu ekonomiju. Diskutovano je o mogućnostima daljeg jačanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti finansija i bankarstva, s posebnim fokusom na podršku projektima koji promovišu transparentnost, odgovornost i efikasnost u upravljanju javnim finansijama.

Borba protiv pranja novca

Ana Moris izrazila je zadovoljstvo napretkom Bosne i Hercegovine u ključnim reformskim oblastima i potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država naporima Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama. Naglasila je važnost nastavka reformi u finansijskom sektoru, posebno u kontekstu jačanja institucionalnih kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ovaj sastanak simbolizuje kontinuiranu podršku i saradnju između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe zajedničku posvećenost jačanju ekonomske stabilnosti i integriteta finansijskog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.