GRAČANICA

Hasib ef. Čamdžić ušao u 103. godinu: Postio 95 ramazana, zbog zdravlja više ne može

Nekada se, dok se bilo mlađe, postilo iz uz tarhanu i grah, priča ef. Čamdžić

Ef. Čamdžić s unukom dr. Edinom. H. Čalić

H. Čalić

11.3.2024

Hadži Hasib ef. Čamdžić najstariji je stanovnik Gračanice i okoline. Još dobrog zdravlja, pamćenja, apetita i rahat osmijeha, u subotu je navršio 102. i ušao u 103. godinu. 

S obzirom na to da je u svome domu u Gračanici iščekivao prvu teraviju i dolazak mubarek mjeseca, rođendanskog slavlja nije bilo. Obišli su ga sin, kćerka, unučad, praunučad, zetovi.

Stigla starost

U posjeti hadži efendiji Hasibu bila je i ekipa „Dnevnog avaza“. Obradovao se kada smo mu čestitali 103. rođendan. Iznenadio nas je vedrinom kojom je zračio i sjećanjima na razne događaje i, naravno, na lijep život s rahmetli suprugom Zejfom, kao i godine službovanja u džematima Maglaj, Derventa i Gračanica.

- Ništa mene ne boli, doktori kažu, stigla starost. A ja njima kažem, imam je dobrog doktora, moju unuku Edinu, obiđe me svaki drugi dan, pregleda. Za onu staračku terapiju brine se sin Adem, da je redovno uzimam. Često se prisjetim svoga života i skladnog braka sa suprugom. Nikada zaboraviti neću tri godine provedene u partizanima, pa rada u džematima od Maglaja, Dervente, do povratka u Gračanicu - priča ef. Čamdžić.

Nije se imalo, dodaje, pa su obrađivali zemlju, držali stoku da školuju djecu.

- I postilo se, svaki ramazan, skoro 95 godina. Kad nije bilo graha, bilo je tarhane. Bilo se mlađe. Žao mi je što posljednje tri godine zbog ovih lijekova ne mogu postiti. Srce hoće, duša ne da - priča, po svoj prilici, najstariji imam u BiH.

Volio automobile

Zanimljivo je da je ef. Čamdžić imam koji je volio automobile pa je u „penziju“ poslao tri automobila Fićo i jednog Jugu, a kazuje da je volio imati i dobrog konja pa ići na trke.

Sjeća se hadži efendija Hasib svakog detalja za stotinu i više godina života. Sjeća se kako je s grupom mještana u rodnim Malešićima iskopao bunar da se putnici iz Lukavice i Skipovca napiju vode kada idu u grad, a sjeća se i poznatih Kiseljaka u selu Ibrići.

Poruka političarima

Hadži efendija Hasib poslao je i poruku današnjim političarima da budu pravedni prema svakome jer je pravda život poštenog čovjeka.

- Pravdom će stvoriti svima bolji život. Sjećam se, kada sam iz džemata u Derventi trebao prijeći u Gračanicu, reče mi Luka Gavran, katolik: „Hodža, nemoj ići, ako ti je nešto teško, da ti pomognemo.“ Tako bi se trebali ponašati i ovi današnji političari - kazao je ef. Čamdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.