PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH

Siguran je kako će Bosna i Hercegovina narednog četvrtka, 21. marta, dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces s EU

Čović: Učestvovao na Diplomatskoj akademiji u Beču. Screenshot

E. Ć.

14.3.2024

Predsjednik HDZ-a i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beču kako da "ako već postoji dogovor da Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti u RS, da onda predstavnici vlasti u RS trebaju definisati gdje je najpogodnije.

Čović je, podsjetimo, zajedno s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom učestvovao u Beču na Diplomatskoj akademiji na kojoj su razgovarali o evropskom putu BiH.

- Ne vidim s te strane bilo kakvo ograničenje. To je klasično političko pitanje, ne pravno. Nadam se da će na kraju biti tako dogovoreno - rekao je Čović.

Govoreći o sankcijama za najbliže saradnike Milorada Dodika, Čović je kazao da "bilo kakve sankcije bilo kome u BiH u proteklih 30 godina nisu ništa dobro donijele".

Osim toga, istakao je da je uvjeren kako otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH, ali i utjecaja na Ustav i zakone u Bosni i Hercegovini.

Također, siguran je kako će Bosna i Hercegovina narednog četvrtka, 21. marta, dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces s EU.

- Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava dala doprinos tom razmišljanju uz sve različitosti i bogatstvo koje BiH ima - poručio je Čović, prenosi RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.