KULTURA SJEĆANJA

Predstavljeni projekti Memorijalnog centra Sarajevo

Na istom prostoru gradit će se izgrada Arhiva MCS-a

Predstavljen projekt. Fena

FENA

15.3.2024

Memorijalni centar Sarajevo (MCS) predstavio je javnosti projekte na kojima je radio u proteklom periodu, kao i one na kojima trenutno radi, s ciljem promovisanja kulture sjećanja i očuvanja historijskog nasljeđa.

Herojska i časna borba

Predstavljanje projekata upriličeno je u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra na Kovačima. Događaju su prisustvovali predstavnici udruženja porodica šehida i poginulih boraca s područja Kantona Sarajevo, udruženja civilnih žrtava rata, pripadnici Armije i MUP-a RBiH, predstavnici vlasti i institucija u Bosni i Hercegovini, te brojni drugi gosti.

Prisutnim se obratio direktor MCS-a Ahmed Kulanić koji je govorio o projektima koje centar realizuje. Posebno se osvrnuo na projekt “Heroji”, koji prikazuje osnovne informacije sa biografijama i fotografijama svih poginulih boraca i šehida s područja Kantona Sarajevo.

Kulanić je naglasio da MCS ovaj projekt već realizuje na području Bosansko-podrinskog kantona te da će u narednom periodu mapiraje mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca vršiti na području prijedorske regije i Brčko distrikta. Cilj je, kako je pojasnio, ovim projektom obuhvatiti cijelu BiH.

Ukazao je na značaj projekata koji educiraju i obrazuju mlade o periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- Naše aktivnosti su usmjerene i na mlađe generacije kojima prenosimo informacije o herojskoj i časnoj borbi Armije i MUP-a R Bosne i Hercegovine - rekao je Kulanić.

Posebno je istakao da su tokom prošle godine realizovali tri aktivnosti na području manjeg bh. entiteta.

Predstavljajući projekte za 2024. godinu, direktor Kulanić kazao je kako je ova godina ključna kada je riječ o značajnim kapitalnim projektima.

- U martu je zvanično počelo izvođenje radova na prostoru bivšeg zloglasnog ‘Logora kod Sonje’ u Vogošći, gdje će biti uspostavljen Muzej stradanja građana BiH, odnosno muzej logora, kao i uspostavljanje istraživačko-dokumentacionog centra. 

Na istom prostoru gradit će se i zgrada Arhiva MCS-a - kazao je Kulanić, te dodao da je cilj prikupiti sve relevantne dokumente iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i trajno ih pohraniti u Arhiv.

Direktor Kulanić poseban akcent stavio je na projekt ”Stazom sjećanja” kojim MCS u saradnji s Gradom Sarajevo na dostojanstven način želi odati počast svim nedužno ubijenim građanima Sarajeva i braniteljima Armije i MUP-a RBiH.

Donacija cipela

Tim povodom pozvao je prisutne, kao i građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i dijaspore, da se pridruže projektu “Stazom sjećanja” i doniraju svoje cipele.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, zajedno s Jahjom Sadikovićem, unukom heroja Čedomira Domuza. Osmanović je izrazio podršku radu MCS-a i pozvao sve da podrže projekt “Stazom sjećanja”, saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.