DIREKTOR IDDEEA-E

Badnjević za "Avaz": Šta se dešava sa izdavanjem dokumenata u BiH

Problemi su otklonjeni internim resursima, navodi on

Almir Badnjević. Facebook

Alen Bajramovic

22.3.2024

Kvar na informacionom sistemu, zbog kojeg je bilo onemogućeno kontinuirano pružanje usluga korisnicima, između ostalog i ličnih karata i vozačkih dozvola, otklonjen je i sistem je ponovo u funkciji, potvrdio je za “Avaz” direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Almir Badnjević.

Kako je ranije saopćeno, radi se o opremi nabavljenoj 2012. godine, a nabavka nove onemogućena je poništenjem javne nabavke 2022. godine, nakon čega u budžetu nije bilo sredstava za ponovno pokretanje procedura nabavke. Tokom dana reagiralo je Federalno ministarstvo finansija, koje je saopćilo da je IDDEEA-i u 2022. godini odobreno 2.856.000 KM za nabavku opreme, ali su ona realizirana u procentu od samo 22 posto. U budžetu za 2023. godinu ovoj Agenciji odobreno je 3.061.000 KM, ali je, prema navodima iz Ministarstva, IDDEEA izvršila prestrukturiranje sredstava na druge pozicije i ponovo nije nabavila potrebnu telekomunikacijsku opremu koja je sada u kvaru.

Direktor Agencije Almir Badnjević kaže da se nije ni radilo o telekomunikacijskoj opremi, već o storageu, a problemi su otklonjeni internim resursima.

- Navode vezane za 2022. godinu ne želim da komentarišem, jer nisam bio tu. Na ovoj dužnosti sam od avgusta 2023. godine i napravili smo restruktuiranje budžeta iz prostog razloga što smo se domaćinski odnosili prema budžetu i nismo željeli da dobijemo sredstva i kroz IPA fond, i kroz budžet. Mi smo to ukinuli i odlučili da se za te namjene ne uzimaju sredstva iz budžeta. Sredstva za opremu koja je sada bila u kvaru su odobrena kroz IPA projekat i čekamo da nam ona bude isporučena – kazao nam je Badnjević.

On je najavio da će se o svemu IDDEEA oglasiti saopćenjem za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.