UKRASI GLAVNOG GRADA BIH

Svaka džamija na svoj način opčinjava posjetioce: Sarajevske ljepotice

Njihova ljepota posebno se ističe u danima ramazana

Careva džamija izgrađena je 1462. godine. N. Šaljić / Avaz

22.3.2024

Sve džamije širom Kantona Sarajevo su lijepe, ali neke se svojim izgledom, ali i starošću posebno izdvajaju. Među njima su Careva, Begova, Ferhadija, kao i Baščaršijska džamija. Svaka na svoj način opčinjava posjetioce Sarajeva, ali ono što ih sve spaja je taj specifični bosanski duh.

Uz šetalište

Careva džamija jedna je od prvih izgrađenih džamija u BiH i prva u Sarajevu. Izgrađena je 1462. godine. Gazi Husrev-begova (Begova) džamija središnja je džamija Rijaseta Islamske zajednice u BiH te jedna od najvažnijih u BiH i na Balkanu. Izgrađena je 1530. godine.

Ferhadija džamija nalazi se uz glavno sarajevsko šetalište i najmlađa je potkupolna džamija u Sarajevu. Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka se nalazi na Baščaršiji u Sarajevu. Izgrađena je 1528. godine.

Privlače pažnju

Osim što ove sarajevske ljepotice privlače pažnju mnogobrojnih muslimana koji dolaze u posjetu Sarajevu, ali i samih Sarajlija, veoma ih često, inspirirani njihovom historijom, posjećuju i kršćani, ali i Jevreji koji tako imaju priliku doživjeti orijentalno Sarajevo.

Njihova ljepota posebno se ističe u danima ramazana. Tako su u čast dolaska mubarek mjeseca svečano ukrašeni dijelovi sarajevske Baščaršije, najuže starogradske jezgre, a prigodne dekoracije postavljene su na Baščaršijskom trgu te ispred Baščaršijske džamije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.