REAKCIJE

Profesor Elmir Sadiković za "Avaz": Visoki predstavnik potvrdio svoj politički autoritet, možemo očekivati eskalaciju političke krize

Unaprijediti će se integritet izbornog procesa koji čini temelj svakog demokratskog sistema, istakao je Sadiković

Sadiković: Bliže smo EU standardima. Facebook - N. Šaljić / Avaz

Alen Bajramovic

26.3.2024

Iako je ranije najavljena i već dugo očekivana odluka Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da svojom odlukom donese izmjene Izbornog zakona BiH izazvala je veliki broj reakcija. Šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Elmir Sadiković smatra da je odluka Visokog predstavnika pozitivna iz dva razloga.

- Unaprijediti će se integritet izbornog procesa koji čini temelj svakog demokratskog sistema. Time smo bliže standardima EU, možemo očekivati i veće povjerenje građana u izborni proces, a samim tim i u političke institucije. 

Drugi aspekt važnosti je u samom činu. Svojom intervencijom Visoki predstavnik potvrđuje svoj politički autoritet i spremnost da djeluje u okviru nadležnosti koje ima prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – kaže profesor Sadiković.

Tokom dana, prije obraćanja Kristijana Šmita, zakazana je vanredna sjednica NSRS, a predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik najavljivao je donošenje entitetskog izbornog zakona ako Visoki predstavnik uradi ono što je uradio popodne.

- Možemo očekivati eskalaciju političke krize. U narednim mjesecima će se pokazati da li je međunarodna zajednica spremna da konačno zaustavi destruktivne antievropske politike ili nije. Ako se lokalni izbori u BiH održe prema pravilima iz ove odluke to je poraz politike Milorada Dodika. U suprotnom, to je poraz međunarodne zajednice i BiH – ističe prof. dr. Elmir Sadiković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.