PROVJERILI SMO

Nakon što smo dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora: Osim BiH, još sedam država pred vratima EU

Ukrajina se za članstvo prijavila 2022., nekoliko dana nakon što je Rusija počela invaziju na nju

Mnoge zemlje teže ka EU. Facebook

Nerma Ajnadžić

27.3.2024

Entuzijazam zbog dobivanja zelenog svjetla za pristupne pregovore o članstvu BiH u Evropskoj uniji nije splasnuo. A ne bi ni trebalo to da se desi, već da „pogura“ naše političare da nastave s dobrim radom kako bi naša domovina postala dio evropske porodice. Svima je jasno da nas očekuje još mnogo posla, ali smo barem za korak bliže.

Promjena imena

Bosna i Hercegovina je jedna od osam zemalja koje su dobile status kandidata, a mnoge od njih već godinama čekaju na konkretniji napredak ka EU.

Turska, definitivno, prednjači u tome. Ona je kandidat još od 1999., s tim da su pregovori s EU već dugo zamrznuti, uglavnom zbog ljudskih prava i problema s vladavinom. Ulazak u EU za državu od 85 miliona ljudi trenutno nije dio političke debate.

Sjeverna Makedonija je kandidat od 2005. godine. Na putu je ka EU i od 2004. ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je posebno sačinjeni plan za međusobne odnose. Dobila je zeleno svjetlo za početak pregovora 2020., nakon što je promijenila ime iz Makedonija u Sjeverna Makedonija kako bi izašla ususret Grčkoj. Pregovori tek trebaju početi, jer se tome protivi susjedna Bugarska.

Crna Gora je kandidat od 2010. Ova zemlja se prijavila za članstvo u EU 2008. godine. Pregovori su počeli 2012. i otad su otvorena poglavlja, odnosno područja u kojima se kandidat treba približiti evropskim zakonima. Ujedno važi za favorita kada je u pitanju proširenje EU.

Srbija je kandidat od 2012., ali kao potencijalni kandidat viđena je još 2003. godine. SSP s EU potpisala je 2013., a godinu kasnije počeli su pregovori o pristupanju i za sada su otvorena 22 od 35 poglavlja, i dva su zatvorena.

Blokada Bugarske

Kao potencijalni kandidat Albanija je viđena 2003., a prijavila se 2009. da postane članica EU. Kandidat je od 2014. godine, kada joj je Brisel dao taj status. Pregovori o pristupanju su zvanično krenuli 2022., nakon što je Albanija prihvatila da mijenja pravosuđe, obavještajne službe i javnu administraciju i bori se protiv korupcije i organiziranog kriminala. Pregovori još nisu počeli, jer je EU istovremeno otvorila pristupne pregovore ove zemlje sa Sjevernom Makedonijom, što u praksi znači da obje blokira Bugarska.

Moldavija je kandidat od 2022. EU ima Sporazum o pridruživanju s Moldavijom, uključujući i dio o slobodnoj trgovinskoj zoni od 2016. Kako bi započela pregovore u pristupanju, Evropska komisija tražila je od Moldavije da reformira pravosuđe, smanji korupciju i organizirani kriminal, oslobodi se oligarha, reformira javnu administraciju i finansije, kao i da uključi građansko društvo i pojača zaštitu ljudskih prava.

Ukrajina je, također, kandidat od 2022. Kijev se prijavio za članstvo u EU nekoliko dana nakon što je počela invazija Rusije na tu zemlju, u februaru 2022., i dobila je status kandidata u junu iste godine.

Odnosi između EU i Ukrajine traju skoro 30 godina, EU je potpisala Sporazum o partnerstvu i saradnji s Ukrajinom 1994. godine i on je počeo važiti od 1998. Poslije Narandžaste revolucije 2004. godine Ukrajina je postala prioritetni partner za EU, nakon što se ova zemlja suprotstavila izbornoj krađi i korupciji, čime je signalizirala da je na putu ka EU integracijama. Proruski predsjednik Viktor Janukovič je 2014. godine odbio da popiše Sporazum o saradnji i trgovini s EU, čime je počela Majdanska revolucija, nakon koje je Rusija anektirala Krim. Sporazum o saradnji i trgovini stupio je na snagu 2017. godine.

Ko je na čekanju

Gruzija i Kosovo su zemlje koje čekaju status kandidata. Gruzija se prijavila za članstvo 2022. EU je rekla da će Gruziji odobriti status čim Tbilisi otkloni neke prepreke, prije svega vezane za vladavinu prava, nezavisnost sudova i medijske slobode. Od 2016. godine EU i Gruzija imaju sporazum o saradnji, koji pokriva i trgovinu.

Kosovo se prijavilo za članstvo 2022. Brisel ima u vidu evropsku perspektivu za Kosovo još od 2005., čak i prije nego što je Kosovo donijelo Deklaraciju o nezavisnosti od Srbije 2008. Ipak, Kosovo kao nezavisnu državu ne priznaju sve članice EU. Od 2016. godine postoji SSP s Kosovom, koji je osnova za pristupanje.

2003. godine BiH je viđena kao potencijalni kandidat.

2015. godine potpisala je SSP s EU.

2016. godine prijavila se za članstvo u EU.

2019. godine Evropska komisija je dostavila 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti.

2022. godine BiH je dobila status kandidata.

2024. godine dobila je zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.