PREDSJEDNIK PDP-A

Branislav Borenović za "Avaz": Prošlo je sedam dana, hoće li SNSD napustiti udobne fotelje i privilegije

Borenović cijeli tok ocjenjuje "već viđenim mnogo puta do sada"

Branislav Borenović. Fena

Alen Bajramovic

4.4.2024

Ističe rok kojeg je na sjednici u prošli četvrtak NSRS dala međunarodnoj zajednici da poništi odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). U međuvremenu ovakav neutemeljen zahtjev iz skupštinskih klupa nije ozbiljno shvaćen ni u međunarodnim, ni u domaćim krugovima, pa čak ni među onima koji su ga usvojili. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović cijeli tok sjednice ocjenjuje "već viđenim mnogo puta do sada".

- Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa nebuloze oko sankcija … Svaka njegova posebna sjednica je “copy - paste” velikih zaključaka, najava i odluka koje se neće provesti. Kao što nisu ni one, sjetimo se, o Inckovom nametnutom zakonu, neprovođenju Šmitovih odluka, Ustavnom sudu i odlasku stranih sudija, vojsci, UIO i VSTV RS, razdruživanju za FBiH, samostalnosti … Zaista ništa novo od Dodika osim što će i ovaj put RS, a time i Bosna i Hercegovina iz ovakvih situacija izaci slabija i izolovanija - kaže Borenović za "Avaz".

Trenutna kriza, dodaje, trajat će neko vrijeme, a predsjednik SNSD-a će je iskoristiti za lične potrebe i pregovore.

- Prošlo je i sedam najavljenih dana pa ćemo vidjeti šta će biti u institucijama BiH, hoće li Dodik i SNSD izaći iz udobnih fotelja i privilegija. Opasna je za RS i BiH njegova najava da će ići do kraja, što znači da je spreman žrtvovati cijelo društvo zarad sebe. Niti jedan pojedinac, kako god se zvao, pa i Milorad Dodik, nije iznad ili jednak Republici Srpskoj koja ima svoje ustavom definisane nadležnosti, međunarodno priznanje, teritoriju, imovinu i naravno ljude kojima treba omogućiti stabilnost, sigurnost, dobar i normalan život, te punu vladavinu prava - kaže Borenović.

Često se čuju ocjene da je opozicija često radikalnija i od vladajućeg režima u RS. Borenovića smo pitali do kada će SNSD kritizirati više zbog neprovođenja, nego sadržaja spornih odluka i zakona koje donosi.

- Dok ne demaskiramo njegovu perfidnu politiku obmana, kojima uvijek opčinjava, ne nas opoziciju, već političko Sarajevo - kaže Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.