RADOVI U TOKU

Grade se pruge, obnavljaju saobraćajnice: U cijelom Kantonu Sarajevo aktivno samo 16 gradilišta

Primjetno je da u gradu već godinama nema velikog broja kranova te da sadašnja dinamika ne zadovoljava izgled, ali ni potrebe državne prijestonice

Radovi se privode kraju na Devetoj transverzali. N. Šaljić / Avaz

5.4.2024

I ove se godine u Kantonu Sarajevo gradi, a trenutno je aktivno svega 16 gradilišta na realizaciji gradskih projekata.

Iz Ministarstva saobraćaja KS kazali su za „Avaz“ kako su u prethodnoj sedmici okončani radovi u Ahatovićkoj i Ložioničkoj ulici.

U toku su radovi na izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica i trolejbuske mreže Centar – Vogošća. Nakon višedecenijskih najava prvi put u historiji tramvaji će saobraćati do Hrasnice. Rok za završetak radova je godinu i po, a izgradnja će koštati više od 50 miliona KM.

Nakon 30 godina Vogošća ponovo dobiva trolejbuski prijevoz. Vrijednost ovog projekta je 9,2 miliona eura.

Deveta transverzala

U decembru 2022. godine, kao dionica Prve transverzale, počela je izgradnja tunela Kobilja glava, a gradilište je još aktivno. Tunel dug 700 metara nalazit će se između naselja Šip i Hotonj. Podsjećamo, ranije je direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač kazao za „Avaz“ kako je izgradnja Prve transverzale u zastoju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

Tunel Kobilja glava predstavlja dionicu Prve transverzale. N. Šaljić / Avaz

Iz Ministarstva saobraćaja KS su naveli kako se uveliko radi na Devetoj transverzali, a aktivna su gradilišta na spajanju Devete transverzale i autoputa, te izgradnji kružnog toka u ulici Džemala Bijedića. Radovi na projektu izgradnje ove primarne gradske saobraćajnice započeli su još 2018. godine.

U općini Novi Grad u septembru prošle godine počela je gradnja kružnog toka kod preduzeća GRAS, a radovi još nisu okončani.

XIII transverzala

Aktivni su radovi i na brzoj cesti u Sarajevu, gdje je u izgradnji uključna traka.

U toku je i rekonstrukcija ratnog puta na Igmanu, u blizini ilidžanskog naselja Hrasnica. Uveliko se radi i na izgradnji raskrsnice Trinaeste transverzale, koja će građanima olakšati svakodnevicu i smanjiti gužve u saobraćaju. Na ovoj raskrsnici bit će izgrađena i dva nova tramvajska stajališta.

Obnavljaju se i brojne ulice - Majdanska, Rosulje, Anđelka Ležetića (Hadžići).

U naselju Dobrinja obnavlja se saobraćajnica Bulevar Mimara Sinana kojoj je neophodna obnova kako bi se povećala sigurnost i unaprijedio kvalitet u saobraćaju.

Obnavlja se put u naselju Vratuša (Ilijaš), a nastavljena je obnova regionalnog puta prema Bjelašnici, Hadžići – Igman – Krupac.

Rekonstrukcija ratnog puta na Igmanu. Facebook

Ipak, neovisno o opisanim gradilištima, problem u Kantonu Sarajevo je izostanak megagradilišta. Prva ili Deseta transverzala rade se “na parče”, isto je sa Sjevernom i Južnom longitudinalom.

Također, primjetno je da u Sarajevu već godinama nema velikog broja kranova i očigledno je da sadašnja dinamika ne zadovoljava izgled, ali ni potrebe državne prijestonice.

Najavljeni radovi

Iz Ministarstva saobraćaja KS su istakli kako je osam gradilišta trenutno u pripremi te kako će ona uskoro biti aktivna.

Radi se o obnovi glavne saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre, zatim saobraćajnice u Miševićima, Donjem Hotonju, u ulicama Bistrik i Osik. Obnavlja se i dio saobraćajnice u ulici Safeta Hadžića, kao i u Umoljanima. U Ilijašu će uskoro početi obnova pružnog prijelaza Lješevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.