RIJEČ STRUČNJAKA

Kanton drugu godinu zaredom bez deratizacije: Sarajevu prijeti mišija groznica!

Glodari prenose više od 70 različitih vrsta sojeva virusa i bakterija, kazala je Ibrahimović

lodari: Visok potencijal razmnožavanja. Facebook

5.4.2024

U Kantonu Sarajevo ni ove godine neće biti izvršena sistematska deratizacija. Naime, sistematska deratizacija je zakonska obaveza koja se treba provoditi dva puta godišnje, u proljeće i jesen, a s obzirom na to da su prošla tri mjeseca tekuće godine, vrlo je izvjesno da od toga neće biti ništa.

Neprovođenje deratizacije povećava rizik od pojave bjesnila, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, poznatije kao mišija groznica, zatim salmoneloze, trihineloze, bruceloze i drugih bolesti koje prenose glodari.

Tendera nema

Direktorica „Sanitacije“ Elna Ibrahimović je u razgovoru za „Avaz“ objasnila važnost sistematske deratizacije, a govorila je i o opasnostima koje prijete stanovništvu zbog njenog neprovođenja.

- Sistematska deratizacija je posljednji put izvršena u jesenjoj fazi 2022. godine. Ulazimo u drugu godinu gdje nemamo obavljenu sistematsku deratizaciju, a koja je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i po programu obavezna kao preventivna mjera zaštite - kazala je Ibrahimović.

Prošle godine, kako je navela Ibrahimović, raspisan je tender koji je poništen.

Ibrahimović: Imamo sve uvjete da se postupak provodi. Facebook

Zarazna oboljenja

Ibrahimović je naglasila da građanima prijeti opasnost od mišije ili hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom.

- Glodari prenose više od 70 različitih vrsta sojeva virusa i bakterija - rekla je Ibrahimović.

Naglašava da hemoragijska groznica uzrokuje insuficijenciju bubrega te da ne moramo biti u direktnom kontaktu s glodarima da bismo se zarazili, možemo stati na mjesto gdje su oni urinirali, boravili i slično.

- Ide nam proljeće, a s njim i faze kada se obavlja deratizacija, a mi nemamo ni raspisan tender, a kamoli izvršen postupak. Direktnim i indirektnim putem prijete nam zarazna oboljenja - zaključila je Ibrahimović.

Najezda štakora

Neobavljanje sistematske deratizacije dovodi do rasta broja glodara, a najveći problem predstavlja sama reprodukcija glodara koji se brzo razmnožavaju, što dovodi do toga da od samo jednog štakorskog para u nekoliko mjeseci nastane najezda.

Poslali smo upit Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo kako bismo provjerili kada će biti izvršena sistematska deratizacija, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.