LIČNOST SEDMICE

Branislava Peruničić-Draženović, dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva: Naučnica svjetskog glasa

Najveći doprinos imala je u oblastima teorije sistema s promjenljivim strukturama

Branislava Peruničić-Draženović: Zasluženo priznanje. Facebook

Danijal Hadzovic

6.4.2024

Dobitnica ovogodišnje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva je Branislava Peruničić-Draženović. S obzirom na njenu grandioznu naučnu karijeru, možemo zaključiti da dobitnik ove nagrade odavno nije bio besprekorniji.

Emeritus profesor

Branislava Peruničić-Draženović je emeritus profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za automatiku i elektroniku.

Najveći doprinos imala je u oblastima teorije sistema s promjenljivim strukturama, digitalnoj zaštiti, lokaciji kvara i mjerenju u elektroenergetskim sistemima. Također je doprinijela u oblasti sistema s promjenljivim strukturama o temi kliznih režima upravljanja. 

Unutar te oblasti definirala je pojam ekvivalentnog upravljanja, uvjet invarijantnosti na smetnje i promjene parametara i klizne režime na presjeku više kliznih hiperpovršina. Prvi rad o temi kliznih režima na engleskom jeziku objavila je upravo Branislava Peruničić-Draženović, te je ovo do danas najcitiraniji rad u ovoj oblasti s prostora bivše Jugoslavije. Uvjet invarijantnosti na smetnje je nazvan upravo po njoj.

U oblasti teorije grafova definirala je prvi algoritam za postavljanje grafova u projektivnu ravan, a u oblasti digitalne zaštite, lokacije kvara i mjerenja baziranog na uzorcima definirala je 1988. godine metodu analize pomoću bilinearnih formi.

Članica ANUBiH

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu predavala je predmete iz oblasti analize signala, energetike i telekomunikacija.

Za dopisnu članicu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), u Odjel tehničkih nauka, izabrana je 1987. godine, a za redovnu članicu 2002. godine. Bila je potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 2008. do 2011. godine.

Osnivač je IEEE sekcije za Bosnu i Hercegovinu i predsjednik Upravnog odbora Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U okviru Sarajevo Innovations Festivala dodjeljuje se posebna nagrada “Dr. Branislava Peruničić” za najbolje ocijenjeni rad od učesnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.