VELIKI PROPUSTI

"Sarajevski MUP pomalo tup": Ko je kriv što su "bombaši" pušteni na slobodu

Pitanje koje se postavlja je na osnovu kojih informacija je MUP KS tražio od OSA-e da locira navedene osobe

Bomba bačena na kuću Irfana Čengića. N. Šaljić / Avaz

6.4.2024

Od početka ove godine u Kantonu Sarajevo je evidentirano osam krivičnih djela koji podrazumijevaju upotrebu vatrenog oružja, ali sve češće su i upotrebe bombi.

Sedam slučajeva je upotrebe vatrenog oružja je procesuirano i pronašli su se osumnjičeni, uz manju ili veću ulogu MUP-a KS. Često je MUP-u KS u lociranju pomagala i OSA, koja je reagovala kad god se to od njih tražilo.

Da je sigurnosna situacija u Sarajevu zabrinjavajuća, a ne da je to samo subjektivni osjećaj, kako to kaže ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, da MUP KS ne radi dobro svoj posao, a ne „da bi se kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje“, svjedoče i tri slučaja koja su se desila ove godine gdje su evidentirani veliki propusti MUP-a KS.

Ratovi saopćenjima

Prvi se desio u februaru ove godine kada je Benjamin Spahović izašao iz zatvora. Naime, on je 2022. godine osuđen, a tada je, između ostalog, dobio trogodišnju zabranu upravljanja vozilom. No, javnost je bila uznemirena time što je on odmah po izlasku iz zatvora objavio snimak na kojem upravlja vozilom.

Tada je Benjamin Spahović posvađao MUP KS i Općinski sud u Sarajevu, koji su ušli u ratove saopćenjima. Iz MUP-a KS su tvrdili da im Sud nije dostavio akt kojim je Spahoviću izrečena zabrana upravljanja vozilom, što je Sud demantovao.

- Izvod podataka iz pravosnažne sudske odluke Općinskog suda Sarajevo nadležnoj Policijskoj upravi je dostavljen putem MUP-a Kantona Sarajevo koji je ovaj izvod zaprimio 30. septembra 2022. godine. U izvodu je naveden zakonski naziv krivičnog djela, te vrsta, visina i vrijeme trajanja kazne kao i podaci o sigurnosnim mjerama - navela je tada za portal „Avaza“ Amra Hodžić, portparolka Općinskog suda Sarajevo.

Drugi veliki propust je da od 17. marta pripadnici MUP-a KS još uvijek nisu uhapsili odgovornog za ranjavanje 17-godišnjaka, sina jednog sarajevskog ugostitelja, u Starom Gradu. Kako je ranije „Avaz“ pisao na lokaciji gdje se desio nemili događaj postoji videnadzor.

Slučajevi bacanja bombi

Najveći debakl se desio sa hapšenjem osumnjičenih za bacanje dvije bombe na području Starog Grada, od kojih je jedna završila na kući načelnika Irfana Čengića. MUP KS je tražio od OSA-e da locira Benjamina Aganovića i Mirzu Hasanbegovića i činilo se da će brzo biti sankcionisani odgovorni, no desio se veliki fijasko.

Osumnjičeni su na ročištu sve vrijeme insistirali da se pogleda videonadzor, koji potvđuje da su se nalazili u svojoj kući dok su se nemili događaji dešavali. Niko, pa ni kriminalci, što dvojica osumnjičenih i jesu (višestruki prestupnici) ne bi insistirao na videonadzoru ukoliko ga to kompromitira.

Na kraju je, prema informacijama „Avaza“ i provjeren videonadzor te utvrđeno da su govorili istinu i oni su pušteni na slobodu.

- Sud je utvrdio da nije postojao nijedan dokaz koji bi ukazivao na osnovanu sumnju da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret – rekla je za „Avaz“ portparolka Općinskog suda u Sarajevu Amra Hodžić.

Tako se bombaši već pet dana slobodno šetaju ovim gradom. Pitanje koje se postavlja je na osnovu kojih informacija je MUP KS tražio od OSA-e da locira navedene osobe.

Ono što je jasno kroz ova tri slučaja je da nije sve do tužilaštava, sudova, novinara koji „dezinformišu javnost“, nego je nešto i do MUP-a KS, a najmanje što može uraditi ministar Katica i komesar Fatmir Hajdarević, ukoliko ne žele podnijeti ostavku, da bar priznaju svoje greške i kažu da sigurnosna situacija i nije tako bajna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.