HERCEGOVINA

U kamenom gradu sve više gostiju: Počitelj živnuo, ali za njegove znamenitosti niko ne mari

Šišman Ibrahim-pašina medresa u očajnom stanju

Turisti u Počitelju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

8.4.2024

Nakon sablasne pustoši tokom zime Počitelj je ovih dana živnuo. Sokacima kamenog grada korača sve više turista, od Hrvatske, Turske, Španije, Italije, do Norveške i drugih zemalja.

- Čarobno je, ne znam šta drugo reći. Prvi put sam ovdje i, zaista, jako me zanima historija ovog grada - kazala nam je Kirsten, norveška turistkinja koja je, sa svojom grupom, doputovala u Dubrovnik, a Počitelj, Mostar i Međugorje su dio njihove turističke rute.

Da je sezona počela, i to ranije u odnosu na protekle godine, potvrdila nam je i Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

- Prije nekih mjesec i po otpočeli su prvi konkretniji dolasci turista, kojih je sada u nešto većem broju, vjerovatno zbog uskršnjih blagdana. Međutim, dolaze nam i manje grupe, pogotovo iz Hrvatske, ali i ekskurzije. Također, sve veći broj domaćih gostiju dolazi vikendom. Za vikend, još kada je lijepo vrijeme, stvarno bude lijepo - govori nam Dizdar.

Medresa: Sve više propada. M. Smajkić

Međutim, po ko zna koji put ukazuje na katastrofalno stanje u kojem se nalaze brojni kulturno-historijski spomenici u Počitelju. To užasno stanje još su prije sedam godina, tokom svog monitoringa, detektirali članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. U najgorem stanju je čuvena Šišman Ibrahim-pašina medresa, koju zemlja kao da sve više guta.

- Mi se stalno nekom obraćamo, ali uzalud. Grad je zapušten, počevši od smeća, do ulične rasvjete. Svim nadležnim federalnim ministarstvima smo se obraćali, kao i Gradu Čapljini, ali svugdje nailazimo na zid. Evo, posljednjih dana u Počitelju su uposlenici Federalnog zavoda za zaštitu spomenika. Nadam se da će se prestati politički „sekati“ s nama, jer ovo ode unedogled, od Sarajeva do Čapljine, i obratno - kaže nam Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.