ZNAČAJAN USPJEH

U Dodatnoj ambulanti za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju Opće bolnice pruženo hiljadu zdravstvenih usluga

Prof. Ismet Gavrankapetanović ponosan je na to da su Opća bolnica i njeno osoblje imali priliku da služe i pomognu bolesnoj djeci i njenim roditeljima

S press konferencije. Opća bolnica

N. H.

15.4.2024

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prije godinu dana počela je s radom ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju.

Dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu", za ove pacijente otvorena je kao podrška roditeljima da bez stresa i puno hodanja, mogu na jednom mjestu obaviti više pregleda sa svojim djetetom ako im treba istovremeno pregledi kao što su vađenje krvi, EKG, RTG pluća, pedijatrijski pregled, mišljenje anesteziologa kao i ostali pregledi specijalista i dijagnostičkih procedura sa kojima ova bolnica raspolaže. 

Sumirani rezultati

Povodom godinu dana rada ove ambulante danas je u Općoj bolnici održana press konferencija na kojoj su sumirani rezultati urađenog.

Direktorica nevladine organizacije „Dajte nam šansu", Ines Kavalec, koja je bila inicijator ovog projekta je naglasila da je s profesorom Ismetom Gavrankapetanovićem za dva dana dogovorila otvaranje ambulante, a koja je nakon godinu dana u potpunosti opravdala svoje postojanje i olakšala je roditeljima i djeci da nikada brže i lakše nisu došli do zdravstvene usluge. 

Timu Dodatne ambulante i menadžmentu Opće bolnice uputila je sve pohvale za rad i za urađenih 1000 zdravstvenih usluga poželjevši da ova ustanova bude primjer drugima , kako se sve može kada se hoće. S obzirom da su potrebe za ovakvom ambulantom i u drugim kantonima direktorica Kavalec je podsjetila da je uputila Ministarstvu zdravstva FBiH inicijativu za otvaranje ambulante na nivou Federacije, ali da nikada nije dobila odgovor.

Svjetski nivo

Novinarima se obratila Mejrem Ibrulj, jedna od pedijatrijskih sestara tima Dodatne ambulante, koja je kazala da niti jedno dijete nije isto i da se osoblje trudi da u ugodnoj i relaksiranoj atmosferi pacijenti urade sve potrebne nalaze, i da bez obzira koliki je uložen napor, da je srce puno kada vide osmijeh kod pacijenata i njihovih roditelja.

Raza Džeko, majka pacijenta koji je radio preglede u ovoj ambulanti je imala samo riječi hvale za osoblje i menadžment Opće bolnice, a Admir Mulić, otac drugog pacijenta je opisao pregled njegovog sina da je bio na svjetskom nivou. 

On je postavio pitanje nadležnim kada će naši ortopedi početi raditi operacije tetiva za djecu, jer se sada te intervencije rade u susjednoj Srbiji, što je dodatno otežavajuća okolnost jer se radi o visoko rizičnoj djeci.

Prof. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, na ovo pitanje je odgovorio da se apsolutno mogu raditi ovakvi operativni zahvati ako su zasnovani na medicinskim činjenicama. 

Podsjetio je da je Opća bolnica sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, te da za ove procedure treba verifikcija Ministarstva zdravstva Federacije BiH i da se slaže da se uputi inicijativa prema resornom ministarstvu.

Govoreći o radu Dodatne ambulante, naglasio je da je ponosan da je Opća bolnica i njeno osoblje imalo priliku da služi i pomogne bolesnoj djeci i njenim roditeljima.

Naglasio je da su vrata ove ustanove uvijek otvorena za bolesne, a posebno za djecu i stare prema kojima je iskazao poseban senzibilitet.

Čestitao je osoblju jedine ambulante ovog tipa, na prostorima i njihovoj izvanrednoj posvećenošću pacijentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.