REAKCIJE

Adnan Hadrović za "Avaz": Politika RS predstavlja sigurnosnu prijetnju za BiH, ali i cijelu Evropu

Važno je naglasiti da je američka posvećenost miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu od strateške važnosti za SAD, kao i za samu BiH

Hadrović: Brutalno negiranje genocida. N. Šaljić / Avaz - Fena

Alen Bajramovic

18.4.2024

Nakon što je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli, u svjedočenju pred Senatom SAD kazao da je zbog prijetnji Bosni i Hercegovini i Kosovu naredio jačanje obavještajnih i izviđačkih kapaciteta NATO-a na zapadnom Balkanu, ali i jačanje snaga na terenu, potvrda da su zapadni partneri zabrinuti zbog sigurnosne situacije na Balkanu stigla je i od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, Majka Džonsona. 

On je, pored ostalog, kazao da, "ako se Vladimiru Putinu dopusti da maršira kroz Evropu, sljedeća stanica u koju može da pođe je Balkan".

NATO nema namjeru otići

Adnan Hadrović viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Vašingtona kaže da je jasno da NATO u BiH jača svoje kapacitete u ljudstvu i opremi u cilju očuvanja mira i sigurnosti.

- NATO je u BiH i nema namjeru otići! Mnogo važnije je da su Sjedinjene Američke Države, prema riječima generala Cavolija, prepoznale da se u Evropi dešavaju stvari koje nisu u skladu sa nacionalnim interesima SAD-a, kao i da ta kretanja i stvaranja kriza nisu nepovezana s ratom u Ukrajini i da ugrožavaju američki nacionalni interes u regionu. 

Poruke generala bile su kristalno jasne. One potvrđuju opredjeljenost SAD i NATO-a da održe mir i stabilnost u BiH i na Balkanu - kaže Hadrović.

General Kavoli je naglasio i da aktivnosti Rusije u BiH potiču napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata s ciljem slabljenja zemlje i sprječavanja njenog napredovanja ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u. Hadrović podsjeća da RS nastoji oslabiti državu, istovremeno jačajući veze s Rusijom, što predstavlja sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH, već i za cijelu Evropu.

Potezi Dodika i klike oko njega

- Upravo u ovom svjetlu treba promatrati posljednje poteze Milorada Dodika i klike oko njega, naravno potpomognutih iz Beograda. Brutalno negiranje genocida, po milioniti put, okupljanja naroda, usvajanje neustavnih zakona u NSRS, generiranje krize na dnevnoj osnovi - predstavlja sprovođenje ruske politike destabilizacije na Balkanu. 

U tom smislu veoma je važno naglasiti da je američka posvećenost miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu od strateške važnosti za SAD, kao i za samu BiH, te da je to još jednom potvrđeno usvajanjem zakona o povećanju američkog angažmana u tom dijelu svijeta - istakao je Hadrović.

On ne krije ohrabrenje što podrška miru u BiH nije ostala samo na riječima, već je očigledna i kroz jačanje misije EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.