SAVREMENA UMJETNOST

Ministrica Dubravka Bošnjak prisustvovala otvaranju paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu

Venecijansko bijenale će biti otvoreno 20. aprilai trajat će do 24. novembra 2024. godine

Dubravka Bošnjak. Ministarstvo civilnih poslova BiH

FENA

19.4.2024

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je otvaranju paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala, utemeljenom 1895. godine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Postavku je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto u prisustvu regionalne direktorice UNESCO ureda u Veneciji Magdalene Landri.

Ove godine, Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke. Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem. Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Bosna i Hercegovina institucionalno, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova i entitetskih nadležnih ministarstava za oblast kulture, na Venecijanskom bijenalu umjetnosti nastupa od 2013. godine. Organizacija učešća i osiguravanje kontinuiteta predstavljanja regulirano je Protokolom o modelu predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture koji su potpisali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Venecijansko bijenale će biti otvoreno 20. aprilai trajat će do 24. novembra 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.