POLITIČKE VEZE

Ko je uhapšeni Gordan Memija?

Memija je kum lidera NiP-a Elmedina Konakovića, ali i sin Mufida Memije, savjetnika oca i sina Izetbegović s dubokim vezama u SDA

Agencije

Danijal Hadzovic

22.4.2024

Pripadnici MUP-a KS jutros izveli su biznismena Gordana Memiju iz stana u kojem je živio, te se očekuje njegovo hapšenje.

Pripadnici SIPA-e i MUP-a KS su jutros na više lokacija u BiH izvršili pretrese zbog veza sa narkokartelom Edina Gačanina "Tito i Dino".

Izvođenja Memije svakako je privuklo ogromnu pažnju javnosti, s obzirom da se radi o dobro poznatom biznismenu s dubokim vezama u politici, prije svega sa predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem s kojim je kum, ali porodično i Bakirom Izetbegovićem. 

Vlasnik "Foto Arta"

Gordan Memija vlasnik je kompanije „Foto Art“ koja, kako je volio isticati, nudi full-marketing usluge za udovoljavanje svih vrsta komunikacijskih, promotivnih i reklamnih potreba - od kreiranja vizuelnog identiteta, preko grafičkog i web dizajn, audio i video produkcije, do organizacije događaja i zakupa medijskog prostora.

Elmedin Konaković u više je navrata otvoreno stajao u zaštitu i pružao podršku Memiji. Tako je u junu 2021., nakon što je bačena bomba na vozilo Memije, Konaković na svom Facebooku napisao.


Memija u društvu Konakovića. Facebook

- Gordan Memija je moj prijatelj. Dugo se znamo i iskreno ga kao prijatelja volim.

Uvijek spreman pomoći ljudima, mnogo ga ljudi u Sarajevu poznaje. Osman Mehmedagić i Avdo Avdić su ga oznacili kao jednog od finansijera Naroda i pravde, a istina je da nikad nijednu marku Gordan nije donirao NiP-u – pisao je Konaković tada.

Konaković o Memiji. Facebook

Siva eminencija

Istovremeno, Gordan otac Mufid Memija, čuveni novinar, decenijama je blizak SDA i ocu i sinu Izetbegović. Tako je Memija služio kao savjetnik u Predsjedništvu najprije Alije Izetbegovića, a godinama poslije i Bakira Izetbegovića. Mufid Memija, koji se posljendjih godina u javnosti periodično pojavljuje u svojstvu geopolitičkog analitičara, godinama važi za sivu medijsku eminenciju povezanu sa SDA. Početkom devedesetih prije nego što je postao savjetnik Alije Izetbegovića, Mufid Memija bio je postavljen za direktora RTV Bosne i Hercegovine, a 2017. od vladajuće većine u kojoj se nalazila SDA kao bošnjački član imenovan je u Upravni odbor BHRT-a.

Mufid Memija. Facebook

Priznao susret

O vezama Gordana Memije s Edinom Gačaninom i njegovim nakrokartelom godinama se špekuliralo u bh. javnosti, a Memija je sve te navode odbacivao te tužio medije koji su ga optuživali za ove veze. Ipak, priznao je da je 2016. godine bio čovjek koji je na sarajevskom aerodromu dočekao Edina Gačanina.

Memija je tada iznajmio i dva automobila u ASA Rentu, a policijskom istragom je utvrđeno da je Tito spavao u Hotelu Bristol.

Kompanija Gordana Memije „Foto Art“ u julu 2023. je od Ministarstva prometa i komunikacija BiH dobila posao vrijedan 210 hiljada maraka.


"Foto Artu" dodijeljena sredstva. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

. Prihvata se Ponuda od 31. jula 2023. godine i ugovor za nabavku iz Aneksa II Zakona o javnim nabavkama – usluge organiziranja događanja – pripreme organizacije događaja Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2023. godine za potrebe Ministarstva komunikacija i prometa BiH dodjeljuje se ponuđaču FOTO ART kao jedinom kvalifikovanom ponuđaču sa ponuđenom cijenom iz ponude za ukupni iznos ugovora do 210 hiljada KM",. navedeno je u odluci koju je 7. avgusta potpisao ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Današnje privođenje Gordana Memije zbog veza s kartelom „Tito i Dinom“ baca novo svjetlo na dugodišnje navode o njegovom saradnji s Gačaninom, no otvara pitanje i koliko duboko su ti pipci dosezali do politike.

Gordan Memija hapšen je i 2022. godine zbog navodne umješanosti u neovlaštenu proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, ali istraga je obustavljena nakon nekoliko mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.