NEZADOVOLJSTVA

Prosvjetari u Hercegovini spremni za generalni štrajk

Umjesto traženih 15 posto, vlasti im nude 2,5 posto veće plaće

S pressa danas: Slijedi proces mirenja. M. Smajkić

Meliha Smajkic

22.4.2024

Nakon niza protestnih šetnji i štrajkova upozorenja iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona najavili su da su spremni i na obustavu nastavnog procesa.

Da idu prema generalnom štrajku potvrdili su na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru, a nakon što su im predstavnici Kantonalne vlade, umjesto povećanja plaće od 15 posto koliko traže, ponudili svega 2,5 posto. Čelnici Sindikata su naveli kako je njihovo članstvo to ocijenilo kao neprihvatljivu, ali i ponižavajuću ponudu.

Proces mirenja

- Štaviše, to je izazavalo revolt našeg članstva, kako smo, naravno, i očekivali i stav je, nakon anketiranja, da trebamo ići u generalni štrajk - kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNK.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola pojasnio je da će danas, kako je to zakonom predviđeno, otpočeti proces mirenja. Ako se u tom procesu i u datom roku, kazao je, ne iznađe odgovarajuće rješenje, stav Koordinacije je,definitivno, generalni štrajk.

- Taj proces će biti još jedna prilika za Vladu HNK i ako ponude bolju opciju od 2,5 posto, ponovo ćemo anketirati članstvo, a u slučaju nezadovoljstva, slijedi štrajk, jasno. Naša Vlada uporno govori da novca nema, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prva tri mjeseca je za 12,5 posto veći priljev novca u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dakle, novca ima, ali očito je da nema za prosvjetu - kazao je Milić.

Edin Sarajlić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja je naveo kako se prosvjetni radnici ne poštuju. Kazao je kako nikome nije u interesu generalni štrajk te izrazio nadu da će se iznaći rješenja da do toga ne dođe.

Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja HNK je naveo kako su prosvjetari po plaćama na osmom mjestu, što je, naglasio je, najbolji pokazatelj kako se Vlada prema njima odnosi.

Nastavak ponižavanja

- Tih 2,5 posto je oko 30 KM. To je ponižavajuće i, zapravo, Vlada nas samo nastavlja ponižavati - kazao je Miličević.

S druge strane, portparol Vlade HNK, Pero Pavlović podsjetio je da je nedavno održan širi sastanak s predstavnicima Sindikata koji su, kazao je, do najsitnijih detalja upoznati o tome kakvo je stranje u budžetu HNK, kakvo su zatekli i što je učinjeno do sada na poboljšanju statusa i svih drugih prava prosvjetnih radnika, ali i drugih budžetskih korisnika.

- Tada je vrlo jasno kazano da ova Vlada neće i ne želi davati nikakva lažna obećanja, nego želi na transparentan način prezentirati šta imamo u budžetu i u skladu s tim sa socijalnim partnerima raditi i eventualna povećanja. Takvu smo ponudu stavili na stol sa sindikatima i očekujemo razumijevanje. Ključno u cijeloj priči je i to da je ova Vlada zatekla svojom voljom potpisani kolektivni ugovor i predstavnika prosvjete i nijendog trenutka nije niti će biti dovedeno u pitanje poštivanje kolektivnog ugovora - rekao je između ostalog Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.