500 IZLAGAČA

U Banjoj Luci otvorena 26. međunarodna izložba inovacija i stvaralaštva

Po riječima predsjednika Saveza inovatora RS Milovana Bajića, prijavljeno je oko 400 eksponata s više od 500 izlagača

Međunarodnu izložba ideja. Fena

FENA

23.4.2024

Međunarodnu izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2024", otvorena je danas u Banjoj Luci, a ovo 26. izdanje posvećeno je Danu gradu Banja Luka i 170. godišnjici od rođenja naučnika Mihajla Pupina.

Po riječima predsjednika Saveza inovatora RS Milovana Bajića, prijavljeno je oko 400 eksponata s više od 500 izlagača.

Među izlagačima su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti te odrasli inovatori iz cijele BiH i zemalja okruženja.

Učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović“ iz Prijedora predstavili su svoju inovaciju pod nazivom "Eko kontejner“. Prema ideji, domaćinstva odlažu kućni otpad u kontejner koji na poklopcu ima solarnu ploču.

Prilikom istraživanja došli su do zaključka da postoje solarni paneli koj zadržavaju energiju, koja je potrebna za pokretanje mehanizma za automatsko zatvaranje kontejnera. Kada se napuni do predviđenog nivoa, otpad propada u prostor za preradu koj se nalazi ispod zemlje pod kontejnerom. Ideja je da se kućni otpad prerađuje ispod zemlje mehanizmom za preradu i tako prerađen da se odlaže u spalionicu gdje se spaljuje.

– Otpad ne može goriti pod zemljom bez vazduha, pa je zamisao ugrađivanje otvora za provod vazduha, kao i mali dimnjak sa filterom za prečišćavanje kojim bi se odvodili sagorjeli gasovi. Cilj ovog procesa jeste snabdijevanje stubišta zgrade električnom energijom. Ovim problemom rješavamo brojne probleme današnjice – poručuju učenici ove prijedorske škole.

Organizatori Sajma su najavili i da će ove godine biti urađena digtalna platforma inovacija RS, na kojoj će biti inovacije više od 15.000 mladih inovatora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.