S PREDSTAVNICIMA EK

Krišto: Snažna poruka iz BiH o spremnosti za napredak u procesu pristupanja EU

Iskazala je zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo

S današnjeg sastanka. Vijeće ministara BiH

E. Ć.

24.4.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zajedno sa višečlanom bh. delegacijom, sudjelovala je danas na prvom uvodnom sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

Sa strane EU sastanku je prisustvovao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Od velike važnosti

Krišto se iznova zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.

- Ta potpora i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva - istaknula je Krišto.

Krišto je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

- Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tijekom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležne razine vlasti - rekla je i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za suradnju i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Omogućiti prostor za dijalog

Naglasila je kako proces integracija u Evropsku uniju podrazumijeva aktivno sudjelovanje političkih predstavnika u institucijama BIH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše zemlje.

Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Evropska komisije očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

- Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije - poručila je predsjedateljica Vijeća ministara BiH i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.