SKUPŠTINA KS

Skupština jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Plaketa Kantona Sarajevo će se dodijeliti akademiku Dževadu Jahiću kao priznanje za izuzetan doprinos i izučavanje o afirmaciji bosanskog jezika

Rezek Namura. Anadolija

D. R.

24.4.2024

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela odluke o vekifikaciji odluka Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo, prema kojima će laureatima i članovima njihovih porodica biti dodijeljena priznanja na svečnoj sjednice Skupštine KS.

Prizananja će se dodijeliti u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo 02-09. maja 2024. godine.

Odbor je na prethodno održanoj sjednici 3. aprila razmatrao pristigle prijave na javni poziv za dodjelu priznanja Kantona Sarajeva za 2023. godinu.

Počasni građanin

Zastupnici su donijeli odluku da se Rezek Namura (Rezeq N.M. Namoora), ambasador Države Palestine u BiH, proglasi počasnim građaninom Kantona Sarajevo zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u razvijanju međunarnodnih odnosa na načelima solidarnost i demokratije, te promocije mira i humanosti.

Plaketa Kantona Sarajevo će se dodijeliti akademiku Dževadu Jahiću kao priznanje za izuzetan doprinos i izučavanje o afirmaciji bosanskog jezika i književnosti u BiH.

Usljed činjenica da je uvaženi akademik Dževad Jahić nažalost preminuo, amandmanom se predlaže da se ova plaketa dodijeli posthumno.

Prizananje kolektivima

Plaketa će se dodijeliti i Mirsadu Terziću kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju sporta na području Kantona Sarajevo i BiH, Zlatanu Fazliću za izuzetan doprinos u oblasti umjetnosti i muzičkog stvaralaštva, Samiri Hurem kao priznanje za doprinos u sportu i i promociji ženskog fudbala u Kantonu Sarajevo i BiH, Josipu Pejakoviću za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti i Ismailu Barlovu za doprinose u oblasti sporta.

Plaketa će se dodijeliti i sljedećim kolektivima: „Udruženje boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“ kao priznanje za izuzetan doprinos u dobrani Kantona Sarajevo i BiH, „Institutu za historiju“ za izuzetan doprinos u naučnom istraživanju historije BiH, te podizanje svijesti u društvu o poznavanju historije, „Udruženje Think Pink – Zajedno smo jedno“ kao priznanje za doprinos u promociji zdravlja žena, Muzičkoj grupi „Mostar Sevdah Reunion“ za promociju sevdaha, Lovačkom udruženju „Sarajevo“ za čuvanje biodiverziteta.

Posthumno priznanje

Plaketa će se posthumno dodijeliti akademiku doktoru Ibrahimu Pašiću kao priznanje za doprinos u izučavanju kulturnog i historijskog nasljeđa u BiH, Segmedini Srna-Bajramović za izuzetan doprinos u kreiranju društveno-političkog života naročito u oblasti promocije ženskih pravi i zaštite socijalno-ugroženih kategorija, akademiku profesoru dr. Muhamedu Filipoviću za promociju BiH u oblasti filozofije, kulture i umjetnosti, akademiku Hadžemu Hajdareviću za izuzetan doprinos i zalaganje u borbi za afirmaciju bosanskog jezika, književnosti i kulture u KS i BiH.

- Odbor za javna priznanja KS je i ove godine iskazao opredjeljenje da se promovišu uspješni i društveno-odgovorni kolektivi kao primjeri koji su se zalagali za unapređenje sistema i procesa u društvu, razvoja, dijaloga i procese pomirenja – zaključeno je na sjednici Skupštine KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.