GODIŠNJICE

Na mostarskim Šehitlucima odata počast komandantu Arifu Pašaliću

Oručević ukazao na gotovo proročansku rečenicu rahmetli generala: "Čuvajte da neprijatelji BiH ne završe u miru što nisu mogli završiti u ratu"

Danas na Šehitlucima. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

26.4.2024

Obilaskom mjesta pogibije u Drežnici te polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mostarskim Šehitlucima danas je obilježena 26. godišnjica tragične smrti prvog komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, brigadnog generala, Arifa Pašalića.

Uz članove porodice, prijatelje i saborce, cvijeće su položili i počast odali predstavnici javnog društvenog i političkog života Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Jedan od simbola borbe

U ime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Mostara i HNK okupljenim na Šehitlucima se obratio predsjednik Skupštine mostarske Jedinstvene organizacije boraca (JOB), Safet Oručević. Kao gradonačelnik Mostara, Oručević je držao govor na dženazi rahmetli Pašalića na čije dijelove se i danas referirao, istakavši kako je jedno sigurno:

- Arif Pašlić jedan je od simbola na čelu borbe i antifašističkog određenja Bošnjaka i ostalih patriota u ovom gradu i u ovom ratu-naveo je Oručević te ukazao na jednu gotovo proročansku rečenicu rahmetli Pašalića.

- Često ljut što nas mnogi danas ne razumiju i posljednji dan njegovog života smo dugo razgovarali. Rekao nam je : „Čuvajte da neprijatelji BiH ne završe u miru što nisu mogli završiti u ratu“.- kazao je on.

Od nesreće prošlo 26 godina

Također, uputio je kritike zbog činjenice da Mostar, kao herojski grad, danas nema ni spomen sobe komandantima poput rahmetli Midhada Hujdura Hujke i Pašlića, ali i da Četvrti korpus Armije R BiH, kao jedini u državi, nema svoju monografiju.

Na Šehitlucima se obratio i sin rahmetli generala, Orhan Pašalić.

Arif Pašalić je poginuo 26. aprila 1998. godine u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17, u mjestu Drežnica sjeverno od Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.