"AVAZ" NA LICU MJESTA

Godišnjica smrti Tita obilježena u Sarajevu, general Karavelić poručio: Omogućio je BiH ravnopravan status s drugim republikama

Drugo veliko djelo za ove prostore je priznavanje Muslimana kao naroda

Skup u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

4.5.2024

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu, kod spomenika Josipu Brozu Titu, obilježena je godišnjica smrti nekadašnjeg generalnog sekretara Saveza komunista Jugoslavije i doživotnog predsjednika SFRJ.

Brojne delegacije su položile cvijeće, a onda je održan i program gdje se obratio general Armije RBiH i komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić.

- Lijepo je vidjeti ovakav skup. Što se tiče Josipa Broza Tita, koji je rođen u Zagorju, još se tokom odrastanja vidio njegov revolucionarni duh. Krenuo je u borbi za jednakost svih ljudi. 

Još za vrijeme Austro-Ugarske se protivio toj monarhiji. Tokom I svjetskog rata se pokazao kao uspješan, bio je ranjen, zarobljen od carske Rusije. 

Poslije I. svjetskog rata se vraća u svoje rodno mjesto i uključuje se u politiku i učlanjuje u Komunističku partiju i izdaje proglas. 1937. godine svim patriotama je uputio poziv da se odbrane od nacizma.  Formirao je narodnooslobodilačku vojsku bez novca, to malo ko može. Četiri godine je vodio borbu i odbranio ove prostore. Nijedna druga zemlja nije imala ovakav pokret. 

Tokom II. svjetskog rata je Tito omogućio da BiH ima ravnopravni status s drugim republikama u Jugoslaviji. Drugo veliko djelo za ove prostore je priznavanje Muslimana kao naroda - naveo Karavelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.