POSLANA PORUKA

Obilježena godišnjica odbrane brda Košćan u Hadžićima: Zauvijek živi sjećanje na heroje

Ratnog 18. aprila 1993. zločinac Ratko Mladić lično je komandovao napadom na polažaje 4. bataljona 9. brdske brigade na strateški važnom prevoju Košća

Košćan - Avaz
Košćan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Z. K.

4.5.2024

Svečanim defileom i pohodima omladine, polaganjem cvijeća na spomen-obilježju, prigodnim govorima i kulturno-umjetničkim programom uz prisustvo velikog broja građana i demobilisanih boraca ARBiH danas je na brdu Košćan u Hadžićima obilježena 31. godišnjica odbrane ovog herojskog mjesta.

Tri napada

Ratnog 18. aprila 1993. godine, zločinac Ratko Mladić, komandant agresorske Vojske Republike Srpske lično je komandovao napadom na polažaje 4. bataljona 9. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine na strateški važnom prevoju Košćan. 

Ratni zločinac Mladić je izgubio bitku. Agresor je u tri navrata pokušao zauzeti Košćan. Prvi put 29. oktobra 1992, zatim 8. novembra iste godine, a najveći napad desio se 18. aprila 1993. godine. Zašto baš Košćan?

Košćan je tada predstavljao ozbiljnu smetnju za napredovanje snaga VRS-a prema Ivan-sedlu i uspostave veze između tadašnjih nacionalnih paradržavnih tvorevina u Bosni i Hercegovini, u skladu s dogovorom Milošević-Tuđman iz Karađorđeva, koji je operacionaliziran sporazumom iz Graza između Radovana Karadžića i Mate Bobana.

Bitke koje su na Košćanu vodili borci Devete brdske i MUP-a protiv daleko naoružanijeg neprijatelja su legendarne. Košćan je iznjedrio 12 “Zlatnih ljiljana”, najveće vojničko priznanje. Mnogi su u temelje naše države ugradili svoje živote i dijelove tijela.

Danas su se prisutnima obratili ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, predsjednik Udruženja “9.bbr” Ćamil Fejzić te ratni komandant Nijaz Zrno.

- Veoma mi je drago što sam danas ovdje. Ovo je jedan od najvećih skupova i kao ministar sam ponosan na domaćina Općinu Hadžići i Uduruženje 9.bbr i način kako je sve ovo organizovano. Posebno sam ponosan na ovu mladost koja je danas sa nama. Ova mladost treba da ima drugo oružje, a to je obrazovanje. Da obrazovanjem i ekonomijom potisnemo sve druge neprijatelje - kazao je između ostalog ministar Osmanović.

Brojne delegacije

Cvijeće su na spomen-obilježje položile brojne delegacije: Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Hadžići, Općine Ilidža, Udruženja 9.bbr, Mjesne zajednica Rakovica, Koordinacija boračkih udruženja Općine Hadžići, Udruženje boraca “Veterani rata 92-95” Rakovica, Odred izviđača Rakovica, Airsoft klub “Aquila”, Općinska organizacija SDA Hadžići, udruženja RVI Kiseljak, Općinska organizacija porodica šehida Općine Kiseljak, Udruženje branilaca BiH Kiseljak, Udruženje antifašista NOR-a općina Hadžići i Ilidža… te mnogi drugi.

Ratnim putevima “9.bbr” prošli su članovi PD “Pazarić”, sekcije OŠ “9.maj” Pazarić, OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin, PD “Rakovica”, Odred izviđača Rakovica, Airsoft klub Aquila, PD “Brezovača”, Udruženje građana Košćana, MZ “Bukovica”, MZ “Bilalovac”, OŠ “Bilalovac”, OŠ “Zabrđe”. 

Sa ovog mjesta danas je poslana poruka da zauvijek živi sjećanje na heroje Košćana i da volimo i cijenimo slobodu koju su nam izborili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.