MAJKE SREBRENICE

Subašić: Zločinci su još slobodni, jutros sam srela jednog koji je silovao žene pred mojim očima

Borimo se za svaku kost da pronađemo, i ove košćice koje su pronađene mjesto im je u Srebrenici

Munira Subašić. A. Bešić

A. Bešić

8.5.2024

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić poručila je da je za njih historijski događaj otvaranje objekta za odlaganje ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

- Ovo je za nas majke nešto posebno. Borimo se za svaku kost da pronađemo. I ove košćice koje su pronađene mjesto im je u Srebrenici. Majke kažu: "Da mi je pronaći jednu kost od mog sina ". Mi ćemo ih najbolje čuvati i njegovati - rekla je Subašić.

Podsjetila je da je 2013. ukopala dvije ksoti od najmlađeg sina Nermina.

- Ali hvala Bogu nije me ponijela ni osveta ni mržnja već ljubav prema tim košćicama. Često se negira genocid, a genocid je vršen i nad kostima naše djece - rekla je Subašić.

Naglasila je kako se i danas ratni zločinci veličaju te se osvrnula na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Jako mi je žao što je Srbija, koja je imala šansu da ozdravi svoje građane, posebno mlade koji žve u lažima, da pokrene i bude sponzor te rezolucije. Koliko god je važna nama Majkama, važnija je njima - rekla je.

Naglasila je da je rezolucija šansa da mladi saznaju pravu istinu.

- Da grade Bosnu boljom. Ima mjesta za sve ljude, za dobre ljude. Razlike su dobre, ali podjele nisu - kazala je Subašić.

Dodala je da su zločinci koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici još slobodni.

- Prije 5 minuta sam srela zločinca koji je silovao ženu pred mojim očima. Neke žene nikad neće priznati. U njima još postoji to da bi ponovo uradili ono što su 90-tih. Mi našu djecu rađamo iz ljubavi i moramo se boriti da rastu u ljubavi. Ako neko nema poštovanja prema jednoj Majci, ne može ni prema svojoj. Želim da se zahvalim Emiru i njegovom timu koji je smogao snage da ovo uradi. Hvala i djeci, naša djeca su najbolja na svijetu. 5.500 djece je ostalo bez roditelja, siročadi, neki su gledali kad im ubijaju oca, siluju majku, odvode brata u smrt. Neka nemaju ni fotografiju oca da znaju kako izgleda.

A mi Majke smo se borile da odrastu bez mržnje i osvete. Učite od nas, odgajajte djecu u ljubavi a ne u mržnji - naglasila je Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.