PODRŠKA

Članovi Zajedničke komisije zahvalili Mekgahi na predanosti u očuvanju mira u BiH

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su se generalici Mekgahi na predanosti u njenom radu na podršci i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini

Sastanak. PSBiH

FENA

8.5.2024

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Jasmin Imamović i član Zajedničke komisije Zdenko Ćosić održali su danas sastanak sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom Mekgahom (McGahom) i novoimenovanim komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Metjuom A Valasom (Matthewom)., koji će dužnost komandanta NATO štaba u Sarajevu preuzeti 10. maja.

Članovi Zajedničke komisije

Članovi Zajedničke komisije zahvalili su se generalici Mekgahi na predanosti u njenom radu na podršci i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini, kao i na saradnju i partnerstvu sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Članovi Zajedničke komisije posebno su istakli ulogu generalice McGahe u realizaciji studijske radne posjete Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Glavnom sjedištu NATO-a u Briselu i sjedištu Vrhovne komande NATO-a u Monsu, tokom koje se razgovaralo o bitnim temama koje se odnose na aktivnosti NATO-a u regionu Zapadnog Balkana i u Bosni i Hercegovini, kao i o nastavku saradnje institucija BiH sa NATO-om.

Dužnosti komandanta NATO štaba

Poželjeli su dobrodošlicu i uspjeh brigadnom generalu Matthewu Valasu na dužnosti komandanta NATO štaba u Sarajevu, te izrazili uvjerenje da će saradnja Zajedničke komisije i NATO štaba biti uspješno nastavljena i dodatno intenzivirana.

Zahvaljujući se članovima Zajedničke komisije na podršci tokom obavljanja mandata, brigadna generalica Pamela McGaha kazala je kako pridaje veliki značaj radu Zajedničke komisije u nadzoru sektora odbrane i bezbjednosti u BiH.

Sastanku je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, koji se zahvalio generalici McGahi na saradnji sa Kancelarijom parlamentarnog vojnog povjerenika, te podršci NATO štaba u Sarajevu Ministarstvu odbrane BiH i OSBiH.

Poželio je dobrodošlicu generalu Valasu i izrazio uvjerenje da će se saradnja sa NATO štabom u Sarajevu nastaviti s ciljem ostvarenja nadležnosti parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i jačanja zaštite ljudskih prava pripadnika OSBiH, saopćeno je iz PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.