VAŽNA TEMA

U Brčkom održan Međunarodni znanstveni skup na temu Nasilje - pojavni oblici i mogući načini prevencije

Obrađene su teme psihičkog i fizičkog nasilja, nasilja u obitelji, nasilja nad ženama

Održan okrugli sto u Brčkom. Fena

FENA

10.5.2024

Na Evropskom univerzitetu Brčko distrikta danas je održan 12. Međunarodni znanstveni skup na temu Nasilje - pojavni oblici i mogući načini prevencije. Na skupu je predstavljeno 20 radova znanstvenika i stručnjaka iz različitih zemalja svijeta.

Organizaciji znanstvenog skupa priključili su se i Evropski univerziteti „Kallos“ iz Tuzle i Evropski univerziteti „Kallos“ iz Beograda, a predsjednik Savjeta Evropskog univerziteta, Nedeljko Stanković kazao je kako je nasilje, nažalost sve više zastupljeno i na našim prostorima, te su se iz tog razloga odlučili za obrađivanje upravo ove teme.

- Obrađene su teme psihičkog i fizičkog nasilja, nasilja u obitelji, nasilja nad ženama, ali i muškarcima, kao i nasilje nad prirodom, koje je možda najmanje zastupljena, ali ni malo manje važna, jer svjedoci smo da je sve više zagađene okoline, šuma i rijeka, te je vrlo važno posvetit se i ovakvim temama - dodao je Stanković.

On je naglasio da je predstavljeno preko 150 znanstvenih radova koje je radilo oko 300 autora iz 20 različitih zemalja iz cijelog svijeta.

Rektor Evropskog univerziteta Radoslav Galić kazao je da je ovo izuzetna prilika da znanstvenici i stručnjaci iznesu svoje radove, a najviše da svojim doprinosom i istraživanjima pomognu u preventivnom djelovanju.

Naime, on je naglasio kako će najbolji radovi biti nagrađeni i objavljeni u zborniku Evropskog univerziteta.

- Nasilje je suvremena tema našeg svakodnevnog života, te su ovakvi međunarodni znanstveni skupovi od velike važnosti i u kreiranju politike i donošenju odluka kako promijeniti svijest kod ljudi kada je u pitanju nasilje - kazao je Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta, čestitajući Evropskom univerzitetu na odlučnosti da se organizira ovakav znanstveni skup koji će svakako polučiti određene smjernice, koje će se koristiti i u vlasti zarad kreiranja strategija kako se nositi sa ovim sveobuhvatnim problemom.

Na 12. Međunarodnom znanstvenom skupu na temu Nasilje - pojavni oblici i mogući načini prevencije, koji je danas održan na Evropskom univerzitetu, dodijeljena su priznanja istaknutim znanstvenicima, te su poslane jasne smjernice kako preventivno djelovati, te kako sve oblike nasilja svesti na minimum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.