RIJEČ STRUKE

Doktorica Sabina Sarić za "Avaz": Meteoropati na pravim mukama

Gubitak energije je zajednički simptom za sve osobe koje se ne mogu prilagoditi promjenama vremena

Promjene se odražavaju na cjelokupno stanje. Facebook

11.5.2024

Nagle promjene vremena utječu na cijelu populaciju, ne samo na hronične bolesnike, a posebno ih teško podnose meteoropati. 

Tokom nagle promjene vremena neki ljudi mogu osjećati tegobe, koje nisu samo fizičke nego su i psihičke prirode.

Minimalna aktivnost

Posljednjih godina se vrijeme izrazito promijenilo. U samo jednom danu temperature padnu ili se dignu za 20 stepeni. Ono što mnoge zanima ovih dana jeste kako se prilagoditi promjenama i umanjiti tegobe koje se javljaju, a objašnjenje je dala doktorica Sabina Sarić.

- Prilikom ovih velikih promjena hronični bolesnici se ne mogu tako brzo prilagoditi novonastalim uvjetima te oni razvijaju tegobe koje su povezane s njihovim osnovnim oboljenjima. Kada se dešavaju nagle promjene, svakako je preporuka da miruju, svedu aktivnosti na minimum i sebi daju period da se prilagode novonastalim okolnostima - navela je dr. Sarić.

Sarić: Prilagoditi ishranu. Facebook

Također, dodala je, na taj način je moguće spriječiti pogoršanje svog osnovnog zdravstvenog statusa. Naglasila je da se nakon prilagodbe uključe u sve aktivnosti.

Prilagoditi prehranu

- Gubitak energije je zajednički simptom za sve osobe koje se ne mogu prilagoditi promjenama onoliko brzo koliko se dešavaju, a to onda uzrokuje ostale simptome. Ovo je nešto što prati sve ljude, a čak i životinje osjećaju nagle promjene. Važno je uzimati dosta tekućine, dovoljno spavati i odmarati se, pa će organizam lakše podnijeti prilagodbu - objasnila je dr. Sarić.

Pratiti prognozu

- Nažalost, ne možemo posve izbjeći tegobe koje nastaju zbog vremenskih oscilacija, no svakako možemo pomoći tijelu. Pratite vremensku prognozu kako biste unaprijed znali šta vas eventualno može očekivati. To se posebno odnosi na hronične bolesnike, mlađe i starije osobe, osobe koje pate od alergija i, naravno, meteoropate - rekla je dr. Sarić.

Fizički simptomi meteoropatije su glavobolja, mučnina, vrtoglavica, bolovi u tijelu, a u psihičke spadaju umor, nagle promjene raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.