DEMINIRANJE

Grahić iz FUCZ-a za "Avaz": Ne dirajte mine i neeksplozivna sredstva koja pronađete, BiH je još u opasnosti

Prošle godine nismo imali nijedan slučaj da su treća fizička lica ušla na minska polja da bismo reagovali

Enver Grahić. N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

13.5.2024

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) kod Parlamentarne skupštine BiH danas je izložila dio onoga što njihovi demineri pronalaze na terenu kao i opremu koju koriste.

Enver Grahić iz FUCZ-a za "Avaz" je istakao da FUCZ, između ostalog, ima nadležnosti u deminiranju  i uklanjanju eksplozivnih sredstava na prostoru FBiH.

- Imamo deset timova za deminiranje. Imamo dva projekt tima s pregama, odnosno cuke koje traže eksplozivna sredstva, i osam koja uklanjaju eksplozivna sredstva na prostoru FBiH. Ti timovi isključivo, od osnivanja FUCZ-a od 1999. godine rade na procesu deminiranja,  uklanjanja i uništavanja eksplozivnih sredstava. U tom smislu smo prošle godine na korištenje građanima vratili površinu veću od milion metara kvadratnih, uništili i uklonili oko 3,5 hiljade komada mina, ručnih bombi i drugih eksplozivnih sredstava. Prošle godine nismo imali povrijeđenih deminera - rekao nam je Grahić.

Istakao je da nadležnosti FUCZ-a je i izvlačenje stradalih lica iz minskih polja.

- U odnosu na ranije godine gdje je ukupno stradalo 1.700 ljudi, od čega je 607 smrtno, prošle godine je taj broj, hvala Bogu, smanjen na minimum. Nismo imali nijedan slučaj da su treća fizička lica ušla na minska polja da bismo reagovali. Današnja izložba služi da bi povećali svjesnost o riziku, da ljudi su svjesni da u BiH još postoji mina, da ima oko 8.000 mikrolokacija, s više od 100.000 mina koja su postavljene u zemlji i da u rubnim područjima FBiH, koja su u trećem prioritetu, postoji mogućnost da se pronađe eksplozivno sredstvo - istakao je Grahić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Naglasio je da je važno da građani koji šetaju po planinama ili kupalištima i slično, ako uoče bilo šta što može ličiti na minu ili neko drugo eksplozivno sredstvo, da obavezno prijave nadležnima.

- Da ga ne diraju, ne pomjeraju. Ako su u mogućnosti, da uslikaju i pošalju fotografiju da bismo mogli prepoznati radili se o eksplozivnom sredstvu ili neki drugi dio vojne opreme. Bavim se ovim jako dugo i ne možemo reći da nešto neće da pukne. Ako se radi o eksplozivnom sredstvu, ono itekako može da odgovori eksplozijom, ako ga prenosite, dirate, sklanjate ili prenosite. Upućujem poziv da se to uopšte ne dira - rekao je Grahić.

U videu pogledajte šta je sve danas izloženo, koje eksplozivne naprave, kao i šta je sve Grahić rekao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.