IZDVOJENO 49.374 KM

Započelo uklanjanje grafita s fasada i javnih površina u Općini Centar

Osnovna metoda je čišćenje vodom i hemijskim sredstvima, druga metoda je korištenje gelova i obloga

Uklanjanje grafita s fasada - Avaz
Uklanjanje grafita s fasada - Avaz
Uklanjanje grafita s fasada - Avaz
Uklanjanje grafita s fasada - Avaz
Uklanjanje grafita s fasada - Avaz
+1
D. R.

13.5.2024

U okviru projekta „Uređenje fasada na objektima javnog i kolektivnog stanovanja“, kojeg su zajedno pokrenuli Općina Centar, Gradska uprava Grada Sarajeva i Zavod za planiranje Kantona Sarajevo, započeli su ovogodišnji radovi na čišćenju i uređenju fasada i javnih površina u Centru.

Radnici firme „Magic Stone“, koja je odabrana putem procedure javnih nabavki, započeli su sa radovima na uklanjanju grafita sa velikog potpornog zida na Vrbanji u neposrednoj blizini mosta Suade Dilberović i Olge Sučić. Tokom protekle sedmice okončani su radovi na uklanjanju grafita sa objekta Mjesne zajednice „Soukbunar“ (Soukbunar 203). Sljedeće prema ugovoru je uklanjanje grafita sa fasada u Ulici maršala Tita 2 i 50, te čišćenje općinskih oglasnih ploča na području MZ „Betanija“. 

Izdvojen iznos od 49.374 KM

Na osnovu potpisanog ugovora tokom ove godine Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar, koja je provela svu potrebnu proceduru, može izdati dodatni nalog za čišćenje fasada na lokacijama gdje se ukaže potreba, u skladu sa raspoloživim novčanim sredstvima. Finansijer ovog projekta je Općina Centar u čijem budžetu za ovu namjenu je izdvojen iznos od 49.374 KM.

Kako je navedeno u predmjeru radova angažovana firma je u obavezi da ukloni sve vrste nečistoća i raznih vrsta boja (sprejevi, lakovi, uljane boje, vodootporni flomasteri i slično), koristeći tri metode uklanjanja grafita sa fasada. Osnovna metoda je čišćenje vodom i hemijskim sredstvima, druga metoda je korištenje gelova i obloga. 

Metoda uklanjanja

Ukoliko se ove metode pokažu neefikasnim preostala nečistoća se uklanjala laserom. Također, moguća je i četvrta abrazivna metoda (mikropjeskarenje pod niskim tlakom), koja je u upotrebi vrlo rijetko. Na kraju se na fasadne površine nanosi antigrafitna zaštita impregnatorom visoke stabilnosti koji zatvara mikropore, čime se sprječava prodor svih nečistoća (vode, ulja, grafita, čađi, i slično) u fasadu, te omogućava njihovo lako uklanjanje sa površine.

Prošle dvije godine je u okviru pomenutog projekta okončano uklanjanja grafita i čišćenje fasada na sljedećim adresama: Reisa Džemaludina Čauševića 4, Mis Irbina 4 i 6, Branislava Đurđeva 4 i 12, Šenoina 6 i 14, Branilaca Sarajeva 11, 13, 26 i 32-34, Ćemaluša 2, Kulovića 5, 8 i 15, Obala Kulina bana 5, Radićeva 1-3, 5 i 14.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.