DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: Fatih Kol je imenovan za počasnog konzula na preporuku vlasti Paname

Istakao je da razmišlja da pokrene tužbe protiv svih koji ga dovode u vezu sa narko-kartelima i aplikacijom "Sky"

Staša Košarac. Srna

S. S.

13.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je danas da opozicija ima pravo da pokreće njegovu smjenu, ali i da on razmišlja da pokrene tužbe protiv svih koji ga dovode u vezu sa narko-kartelima i aplikacijom "Sky".

Govoreći o medijskim natpisima o povezanosti počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola sa narko-kartelima i o tome da ga je upravo on predložio na ovu funkciju, Košarac je naglasio da je Kola na funkciju počasnog konzula izabran na preporuku vlasti Paname, a ne na njegov prijedlog.

Prebacivanje loptice

- Ali ne mogu da se otmem utisku da pojedini mediji Sarajeva neosnovano, vrlo tendenciozno pokušavaju da prebace loptice odgovornosti na političare iz RS i njene zvaničnike i da nas na taj način pokušaju kriminalizovati. Mi nemamo ništa sa tim. Mi nismo u tome i neka Sarajevo prvo prije svega pomete svoje dvorište - poručio je Košarac.

On je izrazio i žaljenje što opozicija iz RS ovu vrstu priče "želi da prebaci iz FBiH u RS, ističući da nema problem da ostane dosljedan sprovođenju politike RS i njenih institucija".

- Čudno je da opozicija iz RS ne komentariše nikog iz FBiH, koji se dovodi u taj kontekst, mnogo drugačiji kontekst. Kako je to moguće? Kako je moguće da ne komentarišu Mektića, koji se više puta pominje u tim aplikacijama - upitao je Košarac i dodao da se u ovom slučaju žele kriminalizovati on i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

On je poručio da zbog svega ovoga ne namjerava podnijeti ostavku u Vijeću ministara.

Košarac, koji je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, podsjetio je na detalje zvanične posjete Panami, navodeći da je u ovoj zemlji boravio u avgustu 2022. godine na poziv Ministarstva trgovine i industrije Paname.

- Od 24. do 27. avgusta imao sam sastanke sa ministrom trgovine i industrije Paname, ministrom za Panamski kanal, zamjenikom ministra vanjskih poslova. U Panami sam imao i sastanke sa predsjednikom Privredne komore Paname, a u povratku sam na aerodromu imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Paname - rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, na ovim sastancima bio je prisutan i Fatih Kol, dok su u delegaciji iz BiH bili i direktor Vijeća stranih investitora Sanja Miovčić, a pozivi su bili upućeni entitetskim nadležnim ministrima, Vanjskotrgovinskoj komori i tadašnjem direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija.

- Ove sve činjenice napominjem kako bi se izbjegla bilo kakva mistifikacija, a ne da se bilo kome pravdam za odlazak na službenu posjetu na poziv ministarstava u Panami. To ću svaki put učiniti na poziv institucija s ciljem da omogućimo otvaranje novih tržišta za privrednike iz RS i FBiH - naveo je Košarac.

On je istakao da je iz medija jučer saznao da je Fatih Kol predmet istrage, dodajući da nadležni organi trebaju da rade svoj posao.

- Evo već znamo da će Predsjedništvo postupiti u skladu sa zakonskim procedurama - rekao je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.