KONFERENCIJA U SARAJEVU

BiH će ove i naredne godine imati sporiji ekonomski rast od država u regiji

Ekonomska saradnja, prije svega, između zemalja regiona kao i ekonomska saradnja zemalja regiona sa ostatkom svijeta, zavisi od političkih odluka

Konferencija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

14.5.2024

Regionalna saradnja i fokus posebno na ekonomskim integracijama, odnosno jačanju ekonomskih kapaciteta svih zemalja u regiji je itekako važna, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji "IGES 2024: Geoekonomija Zapadnog Balkana i regionalna saradnja", javlja Anadolu.

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) je organizator konferencije čiji program je podijeljen na dvije sesije od kojih je prva "Ekonomske pozicije globalnih i regionalnih aktera na Zapadnom Balkanu", dok je naziv druge sesije "Može li plan rasta EU ubrzati euroatlantske integracije?".

Azra Hadžiahmetović, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da Bosna i Hercegovina, nažalost, kao i druge zemlje u regiji, zaostaje u ekonomskom smislu.

"Regionalna saradnja i fokus posebno na ekonomskim integracijama, odnosno jačanju ekonomskih kapaciteta svih zemalja u regiji, a ja ću apostrifirat Bosnu i Hercegovinu, je itekako važna. Važna je za Bosnu i Hercegovinu iz prostog razloga što bi dala stimulans za poboljšanje ekonomskih performansi koje su, kada je u pitanju rast, najlošije u regiji", pojasnila je Hadžiahmetović.

Podsjetila je da ćemo prema projekcijama i prognozama i za ovu i naredne godine imati sporiji rast nego što će biti situacija u ostalim državama u regiji.

"Kada je riječ o visokoj nezaposlenosti, koja je najviša u regiji, ali i kada je riječ o finansijskoj stabilnosti ili nestabilnosti. Podsjetit ću da smo imali najvišu stopu inflacije u vrijeme inflatornih šokova što puno govori o našoj unutrašnjoj nesposobnosti da apsorbujemo šokove izvana. Dodatno pogoršanje je fiskalni debalans i deficit sa kojim ćemo se nositi posebno ove, a i naredne dvije do tri godine", istakla je Hadžiahmetović.

Adnan Kapo, direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), podsjetio je da je Zapadni Balkan okružen državama NATO-a i članicama Evropske unije (EU).

"Tako je Zapadni Balkan već smješten u taj svijet. Sve probleme koje pravimo i političke razlike koje imamo samo usporavaju taj put. Mislim da ne postoji nikakav drugi način niti mogućnost za bilo kakve druge integracije kao što imaju određeni politički akteri u regiji. Prema tome trebamo što prije usvojiti sve ono što od nas zahtijeva EU", pojasnio je Kapo.

Smatra da ekonomska saradnja, prije svega, između zemalja regiona kao i ekonomska saradnja zemalja regiona sa ostatkom svijeta, upravo i zavisi od političkih odluka.

Profesor na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju Emir Hadžikadunić podsjetio je da je većina država regiona Zapadnog Balkana opredijeljena ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

"To je naše dugoročno opredjeljenje i ono se neće mijenjati. Sretna okolnost Bosne i Hercegovine, zapravo regiona Zapadnog Balkana, je naša geografija. Okruženi smo članicama EU i NATO saveza. Srbija je neutralna, ali ta neutralnost košta, ona je skupa", istakao je Hadžikadunić.

Smatra da dok postoji evroatlantski poredak, evropske i evroatlantske integracije, Bosna i Hercegovina je sigurna država.

Dotakao se i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

"Najveći obim vanjske trgovine Bosne i Hercegovine je sa državama regiona i sa državama članicama EU, odnosno NATO saveza. To vam govori i o našem ekonomskom opredjeljenju. To vam je zapravo opredjeljenje naših privrednih subjekata. Oni trguju sa Zapadom. Mislim da je taj obim trgovine na oko 80 posto", dodao je Hadžikadunić.​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.