RAZGOVOR

Ministar odbrane BiH Zukan Helez za "Avaz": Spreman NATO kišobran za BiH

Mislim da će iduće sedmice situacija biti jasnija u vezi s mnogim stvarima

Helez: Radili smo dobro. Fena

Alen Bajramovic

14.5.2024

Sofija će narednog vikenda biti domaćin proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, na kojem bi, prema najavama iz marta ove godine, BiH trebao biti dodijeljen status kandidata za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U fokusu zasjedanja, razumljivo, bit će Ukrajina, ali poseban dio bit će posvećen i izazovima na zapadnom Balkanu, kao i strategijama za podršku partnerima u riziku.

Novi termin

- Kandidatski status je novi termin koji se uvodi i očekujem da ga dobijemo. Mislim da je to pečat na sve što smo uradili te da smo na taj način korak bliže NATO savezu. Među zemljama kandidatima, BiH je najbliža članstvu - kazao je za “Avaz” ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Iduće sedmice Helez će boraviti u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje će se susresti s najvišim zvaničnicima NATO-a, s generalom Kristoferom Kavolijem (Christopher Cavoli), komandantom NATO snaga za Evropu, na čelu.

Sastav EUFOR-a

- Mislim da će iduće sedmice situacija biti jasnija u vezi s mnogim stvarima. Idem na njihov poziv i očekujem produktivan sastanak. Nama je ključno da je NATO prisutan ovdje, iako je dosta članica u sastavu EUFOR-a. Nadam se da ćemo imati direktan nadzor nad BiH u više segmenata. Jako je bitno, pošto je general Kavoli komandant američkih snaga za Evropu, njihovo prisustvo u BiH - ističe Helez.

Radar za nadzor neba

Dodaje da će BiH ubrzo instalirati prvi primarni radar za nadzor svoga neba, za šta je osigurano 11,5 miliona eura, a dodatna podrška očekuje se od EU.

- To bi značilo da bi BiH u potpunosti kontrolirala nebo. Potrebna su nam ukupno dva ovakva radara, ali s ovim prvim bismo dobar dio neba kontrolirali. Osim toga, nabavljamo i ugrađujemo sistem veze zemlja-nebo u našim centrima za posmatranje, koji košta oko 700.000 eura. Trebali bismo nabaviti ukupno pet helikoptera uz podršku SAD, koje imaju spremnih 67 miliona dolara - kaže Helez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.