ZAJEDNIČKE SNAGE

Članice Udruženja "Renesansa" izlažu na sajmu u Sarajevu: Prodajom rukotvorina pomažu ženama oboljelim od karcinoma

Sav zarađeni novac bit će utrošen za kupovinu potrebnih lijekova i citostatika članicama ovog udruženja

Žene tokom izrade raznih rukotvorina. Avaz

14.5.2024

Da uvijek postoji način da se pomogne onima kojima je to potrebno, pokazale su članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Renesansa“. 

One su zajedničkim snagama izradile razne rukotvorine, koje su danas izložile na sajmu ispred SCC-a u Sarajevu.

Težak period

Kako kažu iz „Renesanse“ za "Avaz“, osobe oboljele od karcinoma nalaze se u veoma teškoj situaciji, ističući kako u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nedostaje veliki broj lijekova, citostatika i hormonalnih terapija, što znači život svakoj oboljeloj osobi.

- S obzirom na to da su lijekovi skupi, a neophodni, žene koje boluju od karcinoma dojke, a koje su okupljene u našem udruženju, ovih dana su pripremale razne rukotvorine koje će, zahvaljujući razumijevanju i podršci Sanele Merjem Muharemović, izložiti na sajmu ispred SCC-a od danas do nedjelje, 19. maja. Molimo sve građane Sarajeva, a i druge, da nas potraže i kupovinom podrže na sajmu - naveli su iz Udruženja.

Izložene rukotvorine na sajmu: Novac ide za lijekove. Avaz

Prema riječima jedne od članica Udruženja Eldine Zolj-Balenović, žene oboljele od karcinoma dojke posljednjih dana prolaze kroz izuzetno težak period.

Sakupljali pare

- Zbog nedostatka potrebnih lijekova između smo sebe sakupljali pare kako nijedna od nas ne bi preskočila terapiju koja joj znači život. Međutim, došle smo na ideju da javnosti ponudimo proizvode koje rade žene na kreativnoj radionici Udruženja „Renesansa“, a da građani doniraju sredstva za liječenje oboljelih žena. 

Našoj molbi odazvala se Merjem Muharemović, koja organizira sajam ispred SCC-a, te nam je osigurala sto na kojem ćemo izložiti naše radove - kazala je Zolj-Balenović, koja je, također, oboljela od karcinoma dojke.

Zolj-Balenović: Borba za terapiju. Facebook

Sav zarađeni novac, dodala je, bit će utrošen za kupovinu potrebnih lijekova i citostatika za članice Udruženja "Renesansa“.

Poziv Sarajlijama

- U ponudi će biti za svakoga po nešto. Pozivamo sve Sarajlije da nas posjete, da nas podrže do kraja sedmice od 10 do 17 sati. 

Vlast nam je okrenula leđa, ali smo sigurni da će Sarajlije pokazati i ovaj put da su na pravoj strani - istakla je Zolj-Balenović.

Javili su se i kreativci koji će donirati svoje proizvode, a koje ćemo imati u ponudi, na čemu smo posebno zahvalni, dodala je Zolj-Balenović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.