ZAJEDNIČKA KOMISIJA

Konferencija o ulozi PSBiH u postizanju održivog razvoja BiH sutra u Sarajevu

Cilj konferencije bit će da istakne i promovira ključnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u implementaciji Agende 2030

Predstavnički dom PSBiH. Avaz

FENA

15.5.2024

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, organizira konferenciju "Uloga Parlamentarne skupštine BiH u postizanju održivog razvoja BiH“ koja će biti održana sutra u Sarajevu.

Konferencija će okupiti parlamentarce iz BiH i drugih zemalja, predstavnike Direkcije za evropske integracije BiH, zvaničnike UN-a i UNDP-a u BiH, Evropske unije (EU) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) putem koje se finansira program "Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDG) u BiH u održiv i inkluzivan rast", kojeg implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women u okviru opšte podrške koju UN pružaju bh. vlastima u implementaciji SDG Okvira u BiH.

Cilj konferencije bit će da istakne i promovira ključnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u implementaciji Agende 2030 i za ostvarivanje održivog razvoja u BiH.

S tim u vezi, na konferenciji će biti predstavljena inicijativa Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj za izmjene poslovnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se nadležnosti Zajedničke komisije proširile na pitanja održivog razvoja.

Konferencija će pružiti idealnu platformu za raspravu o integraciji pitanja održivog razvoja u zakonodavne i budžetske okvire, kao i doprinos razumijevanju direktnih poveznica između EU agende i Agende 2030., saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.