UPOZORENJE

Vijeće uposlenika NUB-Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije luksuz i elitizam, već neophodnost

Izdavači bi izgubili podršku za dobijanje CIP-a, ISBN, ISSN, ISMN i DOI brojeva za svoje knjige

Nacionalna i univerzitetka biblioteka BiH. Fena

FENA

15.5.2024

Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUBBiH) u saopćenju za javnost upozorava na nepovoljne prilike u kojima djeluju te ističe tradiciju i značaj te institucije.

- Ne tražimo revolucionarna rješenja, već samo normalne uslove za rad. I zato apelujemo i pozivamo javnost i vlast da ulaganje u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku jeste ulaganje u znanje, a znanje jeste zalog prosperitetne budućnosti - saopćeno je.

Predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH Aldin Huskić navodi da usposlenici već treći mjesec rade bez plate, ugrožena su im osnovna ljudska prava, blokirano zdravstveno osiguranje, a među usposlenicima ima i onkoloških pacijenata, trudnica i osoba sa trajnom terapijom.

- Nažalost, nalazimo se pred tragičnim i, ako hoćete, apsurdnim pitanjem da li je sudbina Nacionalne biblioteke uopće izvjesna - kazao je Huskić.

Iz Vijeća uposlenika NUBBiH navode kako bi se bez Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, izgubili ne samo resursi za istraživanje i učenje, već i ključni alati za napredak našeg društva. Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije luksuz i elitizam, već neophodnost.

- Izdavači bi izgubili podršku za dobijanje CIP-a, ISBN, ISSN, ISMN i DOI brojeva za svoje knjige. Ugroženo bi bilo funkcionisanje Virtualne biblioteke i COBISS centra. Zaustavljena bi bila izrada nacionalnih bibliografija BiH. E-CRIS.BH bi prestao s radom, dok bi napredovanja u viša zvanja bila otežana, a stručno usavršavanje bibliotekara onemogućeno. Ali važnije od svega jeste da će ugrožavanjem NUBBiH biti ugrožen i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Specijalne zbirke NUBBiH, koje su riznice našeg kulturnog naslijeđa, naše kolektivne memorije i njihov gubitak bio bi nenadoknadiv - ističe se.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Almir Šehalić pružio je podršku uposlenicima i radu te institucije, ali i ukazao na probleme s kojima bi se suočili izdavači, u skorijem periodu, ako bi NUBBiH zatvorila svoja vrata.

- To bi ozbiljno otežalo našu distribuciju i smanjilo našu vidljivost na tržištu. Apeliram na nadležne i osnivača da riješi status NUBBiH, prije svega finanasijski, ali i da se napravi reorganizacija unutar same institucije - naglasio je Šehalić.

Značajnu podršku i apel za rješavanje tog gorućeg problema sa kojim se suoćava NUBBiH, dali su i direktor Gradske biblioteke Zenica Nermin Ormanović i zastupnik u Skupštini KS Samir Avdić.

- Apelujem i pozivam Vladu KS da hitno zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrala preraspodjela sredstava iz kojih bi NUBBiH dobila dovoljno sredstava za nesmetan rad i razvoj. Zakon je jednoglasno usvojen i podržan od Vlade KS i Skupštine KS, treba biti ispoštovan - istakao je Avdić.

U saopćenju za javnost Vijeće uposlenika NUBBiH naglašavaju i važnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine te njenu fundamentalnu ulogu u razvoju kulturne, informacijske i akademske zajednice.

- Koju, nažalost, država nedovoljno prepoznaje. To rezultira, evo već skoro 30 godina, neriješenim pravnim i finansijskim statusom Biblioteke - navode u saopćenju za javnost iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.