SUD BIH

Tužilaštvo želi još dva mjeseca pritvora osumnjičenom za terorizam

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, te mu je određen pritvor

Državni sud. BIRN BiH

El. T. / BIRN

15.5.2024

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora Edinu Podgori, osumnjičenom za terorizam, zbog prijetnji koje je u aprilu uputio preko društvenih mreža, dok je Odbrana predložila izricanje mjera zabrane.

Tužiteljica Ivana Petković je na ročištu zatražila produženje pritvora za dva mjeseca, a zbog bojazni da će Podgora ponoviti krivično djelo ili ga dovršiti, te da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda, piše detektor.ba.

Protiv Podgore je Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje da je 18. aprila na društvenoj mreži javno objavio videosnimak uznemirujućeg sadržaja u kojem prijeti široj populaciji stanovništva, tvrdi da je mudžahedin i najavljuje ubistva kjafira – “nevjernika”.

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, te mu je određen pritvor.

Branilac Rusmir Karkin usprotivio se prijedlogu Tužilaštva za koji je kazao da ne postoji konkretan razlog, te je umjesto pritvora zatražio da se Podgori odrede mjere zabrane.

- Pritvor je u ovom konkretnom slučaju kazna, a ne mjera - kazao je Karkin.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu Odbrane, uz obrazloženje da se čekaju rezultati medicinskog vještačenja osumnjičenog.

Sud će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.