RAZVOJ TURZIMA

Pozder na Jahorina ekonomskom forumu

Jahorina i Sarajevo mogu biti primjer kako se zajednički mogu razvijati destinacije

Razvoj turističke destinacije i menadžment u turizmu. Fena

FENA

16.5.2024

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder učestvovala je na panel diskusiji 'Razvoj turističke destinacije i menadžment u turizmu', u okviru Jahorina ekonomskog foruma, koji se održava od 14. do 16. maja. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, ovogodišnji sedmi forum okuplja više od 600 učesnika. Na 16 planiranih panela u fokusu su bile tema koje se odnose na dugoročne planove razvoja regije zapadnog Balkana.

- Jahorina i Sarajevo mogu biti primjer kako se zajednički mogu razvijati destinacije, kao paket koji će biti zanimljiv mnogim turistima. Povećanje broja letova na sarajevskom aerodromu otvorit će nam dodatne mogućnosti i nema sumnje da sarajevska regija može biti pravi turistički hit, prvenstveno za naše ljude u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i za turiste iz cijele Evrope. Mi smo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma upravo otvorili javne pozive koji su u toku i potičemo projekte koji imaju inovaciju, razvojni karakter, autentičnost, ali i ekološku osviještenost. To je budućnost i u skladu je sa našom usvojenom Strategijom razvoja turizma za period 2022. - 2027. Ovaj forum je dobra prilika da čujemo ideje i prijedloge kako da zajedno planiramo dugoročni razvoj, jer samo tako možemo biti konkurentni i uspješni u globalnoj priči - kazala je Pozder.

Federalna ministrica osvrnula se u izlaganju na potrebu da se turizam razvija na destinacijama, ali uvijek u simbiozi sa životnom sredinom, te da je balansiranje između ekonomije i zaštite okoliša nužno kako bi imali dugoročni razvoja. Na ovom panelu govorio je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo okoliša i turizma, navode iz Ureda Vlade FBIH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.