NA PRIJEDLOG VLADE FBIH

Prekinuta sjednica Doma naroda, povućen Nacrt zakona o djelatnosti psihologa

Tokom rasprave je rečeno da je zbog nepostojanja zakonskog okvira za djelovanje psihologa društvo suočeno s ozbiljnim i dugoročno štetnim posljedicama

Doma naroda Federalnog parlamenta. Fena

FENA

16.5.2024

Prekinuta je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta nakon što je, na prijedlog Vlade Federacije BiH, povućen Nacrt zakona o djelatnosti psihologa.

Tokom rasprave je rečeno da je zbog nepostojanja zakonskog okvira za djelovanje psihologa društvo suočeno s ozbiljnim i dugoročno štetnim posljedicama.

Neke od njih su „korištenje psiholoških mjernih instrumenata od nestručnih lica, upitna pouzdanost i valjanost korištenog psihološkog instrumentarija, zloupotreba psiholoških instrumenata i narušavanje autorskih prava te neregulisani pripravnički staž, zapošljavanje i organizacija posla psihologa“.

Upravo su to stvari koje ovaj nacrt nastojao promijeniti, ali je ipak povučen iz procedure.

Delegatima je ostalo da se izjasne o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, zatim Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te zaduženjima za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

O datumu nastavka današnje 8. sjednice Doma naroda javnost će biti naknadno obavještena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.