SARAJEVO

Bošković potvrdio: Sutra sjednica Ustavne komisije, odgođena Komisije za izbor i imenovanje

Njeno održavanje je važno, između ostalog, zbog imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH

Mladen Bošković. Fena

FENA

16.5.2024

Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, prethodno sazvana za sutra, odgođena je za 20. maj u 11 sati. Njeno održavanje je važno, između ostalog, zbog imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH.

Potpredjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković i ujedno predsjednik te komisije naveo je da su razlog odgađanja sjednice ranije preuzete neodložne obaveze nekoliko članova tog radnog tijela.

Isti dnevni red

Zato je sjednicu zakazao u naredni ponedjeljak sa istim dnevnim redom, prema kojem se članovi trebaju odrediti o konačnom prijedlogu u vezi sa imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bi trebao potvrditi Predstavnički dom na sjednici 28 maja.

Ta funkcija je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u augustu 2022. godine Mato Tadić. Na prvom mjestu rang-liste nalazi se Marin Vukoja, te se očekuje da on bude imenovan na tu funkciju.

Također, očekuje se da se Komisija u ponedjeljak izjasni o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Dvije tačke

Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, među kojima je imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika.

Podsjećamo, u članstvu Komisije za izbor i imenovanje došlo je do promjena na prošloj sjednici Predstavničkog doma, koji je imenovao nove članove Elzinu Pirić i Petra Galića, kao i Senada Subašića.

Bošković, predsjednik Ustavne komisije, za Fenu je potvrdio da će sutra biti održana sjednica te komisije u zgradi Federalnog parlamenta u 12 sati. Tom prilikom članovi komisije će, kako je poručio Bošković, razgovarati oko procedure izbora suca Ustavnog suda BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.