REAKCIJA IZ SDS-A

Pandurević o pozivu Dodika i SNSD-a: Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge

Dodik kada je donosio Izborni zakon RS nije nas pitao, zakon koji je on predložio je vrlo diskutabilan i neustavan

Pandurević: SDS će donijeti odluku zajedno. Fena

E. Ć.

16.5.2024

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, komentarisla je navode Milorada Dodika da će organizovati sastanak sa opozicijom na kojem će se odlučiti kako će se izaći na ovogodišnje izbore.

Dodikov prijedlog

- Ja sam čula Dodikovu izjavu na putu ka vamo, SDS će donijeti odluku zajedno. Dodik kada je donosio Izborni zakon RS nije nas pitao, zakon koji je on predložio je vrlo diskutabilan i neustavan. Još nije stupio na snagu, jedino imamo zakone na nivou BiH. 

Otišli su korak dalje, tamo gdje su istekli mandati postojećim članovima gradskih izbornih komisija, od CIK-a su tražili da se verifikuju mandati novim članovima izbornih komisija. Znači da vrše pripreme da izađu na izbore po Šmitovom zakonu - rekla je Pandurević za N1.

Kazala je kako je Srđan Amidžić, ministar finansija BiH, postupio po Šmitovom zakonu finansiranja institucija BiH i dao pare CIK-u za provođenje izbora. 

- Nakon što su vidjeli da im spinovi ne uspjevaju, pretpostavljam da Dodik očekuje da ga opozicija odbije pa tako nađe izgovor - istakla je.

Ona je navela da SNSD treba reći po kojem će se zakonu izaći na izbore.

- Oni su ti koji trebaju reći po kojem se zakonu ide. Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge! Znači ako imamo izborni zakon RS, biramo nanovo i institucije RS. Hajde da napravimo kompromis, promijenimo UO javnog servisa, direktora, neka napravi ustupak opoziciji - kazala je Pandurević.

Sankcije SDS-u

Govoreći o sankcijama, rekla je da se SDS-u mora omogućiti način da učestvuje na izborima.

- SDS nije zabranjena politička organizacija, nama se mora omogućiti način da izađemo na izbore. Onaj ko nam ne dozvoli da kao SDS izađemo na izbore krši Ustav ove zemlje i naravno dobit će tužbu. Nama su račun zamrznule domaće institucije iz RS koje treba da nam omoguće poštovanje naših prava.

Ukoliko dobijemo negativan odgovor, postoji žalba Sudu, uvjerena sam da će Sud odgovoriti u našu korist. Dovodi se u pitanje čitav legalitet izbora. To dovodi do izborne sheme da vladajuća partija u RS ima pobjedu svuda.

Da vidimo hoće li taj zakon potpisati Milorad Dodik. On treba da ga potpiše, očekujemo da on potpiše ovaj zakon - poručila je Pandurević za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.