SJEDNICA 23. MAJA

Srbija pisala svim misijama u UN-u zbog rezolucije o Srebrenici: Traže da se povuče tekst

Otvaranje historijski osjetljivih tema samo produbljuje podjele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu

S jedne od sjednica Generalne skupštine UN-a. Platforma X

N. Aj.

18.5.2024

Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama reagirala je na pismo koje su stalne misije Njemačke i Ruande uputile svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici, uz poziv zemljama da glasaju protiv rezolucije.

U pismu koje potpisuje Saša Mart, otpravnik poslova u Stalnoj misiji Srbije pri UN, navodi se da su "nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica Ujedinjenih nacija".

Moralna odgovornost

- Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka - netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza rezolucije. Protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem „revidiranog“ teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubijede države članice da podrže tekst - navodi se u pismu.

Piše i da "pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati.

- Dosljedno isticanje Republike Srbije da rezolucija koja se odnosi na osjetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, prije svega, „vlasništvo“ Bosne i Hercegovine (BiH), pokušava se neuvjerljivo u posljednjem pismu glavnih kosponzora zamaskirati „regionalnim vlasništvom“. Istovremeno potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osjetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog Predsjedništva - navodi se.

Dodaje se i da "o pravoj namjeri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika Bosne i Hercegovine, ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da „takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje“, te da će Bosna i Hercegovina na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

- Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava.

Nesagledive posljedice

Države članice Ujedinjenih nacija, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta. Države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje historijski osjetljivih tema samo produbljuje podjele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu - navodi se u pismu.

Istaknuto je da "imajući u vidu nesagledive posljedice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

- Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju - naveo je Mart u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.