INTERVJU ZA VOA

Šmit poručio: Korištenje batine daje rezultate

Položaj visokog predstavnika daje "mnogo batina, ali malo mrkvi"

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Armin Durgut / Pixsell

N. Aj.

18.5.2024

Srbija poštuje Dejtonski sporazum, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

- Moram reći da Srbija, kao potpisnica i kao pravni nasljednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtona, uključujući i teritorijalni integritet BiH - rekao je Šmit u intervjuu za Glas Amerike.

Naveo je da je "bilo nekih pokušaja" predsjednika RS Milorada Dodika da, kako je rekao, privuče predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na svoj put, ali da nije u tome uspio.

- Vidim da on, za sada, nije krenuo tim putem - kazao je Šmit.

Šmit je rekao da "Dodik ne poštuje Dejtonski sporazum i da želi da u RS stvori paralelnu pravnu strukturu, koja bi mu dala laku mogućnost za otcjepljenje".

- To nije samo pitanje Dejtona, već i funkcionalnosti i integriteta cijele regije - kazao je Šmit.

Dalje je naveo da je Evropska unija navikla da podstiče svoje argumente "šargarepom, a ne batinom", dok položaj visokog predstavnika daje "mnogo batina, ali malo mrkvi".

- Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje - ocijenio je Šmit.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija rekao da međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako postoji nastojanje za raspadom, da djeluje.

Šmit je naglasio da rastući politički napadi na Dejtonski mirovni sporazum pokazuju da još ne postoji političko pomirenje među građanima, odnosno, kako je naveo, dijelovima političke klase Bosne i Hercegovine.

- Nažalost, političke grupe zauzimaju etnonacionalistički pristup. U ovoj političkoj strukturi, neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti - ocijenio je Šmit.

Kompletan intervju možete pročitati i pogledati na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.