SKANDALOZNO

Ko pokušava da oslobodi ubicu Damira Mehića Bibija?!

Damira Mehića Bibija je, podsjećamo, pravosuđe Srbije prošlog mjeseca izručilo BiH, prema potjernici Kantonalnog suda u Tuzli

A. Bešić / Avaz

M. Aš.

21.5.2024

Vrhovni sud Federacije trebao bi vrlo brzo donijeti drugostepenu presudu u predmetu protiv Damira Mehića Bibija koji je u Tuzli osuđen na 17 godina zatvora!

Damira Mehića Bibija je, podsjećamo, pravosuđe Srbije prošlog mjeseca izručilo BiH, prema potjernici Kantonalnog suda u Tuzli, jer je bio u bijegu.

Lažni dokumenti

On je avgustu prošle godine uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu s lažnim dokumentima Republike Srbije i od tada se nalazio u pritvoru.

S obzirom na to da je uhapšen prema potjernici koju je naša država raspisala, bh. pravosuđe zatražilo je njegovo izručenje, što je Srbija i prihvatila.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini, gdje se krio.

Nakon provedenog sudskog postupka Kantonalni sud Tuzla je u februaru prošle godine donio osuđujuću presudu, ali Mehić, koji je nakon dvije godine provedene u pritvoru pušten na slobodu uz mjere zabrane, nije bio prisutan na izricanju kazne, te je za njim raspisana potjernica.

Osim toga, Mehićev brat Amir Mehić, koji je osuđen 11 godina zatvora u vezi s oružanim sukobom koji se dogodio na platou ispred ugostiteljskog objekta u centru Tuzle u junu 2013. godine, kada je ubijen Emir Džinić, a više osoba je ranjeno iz vatrenog oružja, nalazi se na slobodi. Njemu je pritvor ukinut i nalazi se na slobodi. Tada se Tužilaštvo nije ni žalilo.

Da stvar bude gora, Vrhovni sud FBiH je u ovom predmetu, koji se tiče ubistva Džinića, 29. februara ove godine, održao sjednicu Vijeća skoro više od godinu po objavi presude, ali odluka još nije dostavljena strankama u postupku.

Postavlja se s pravom pitanje ko želi utjecati na odluku Vrhovnog suda FBiH da se ubice oslobode i šta se toliko čeka. 

Sutkinja u ovom predmetu je Hurija Muratović.

Planirao ubistvo Bojovića i Radončića

Bibi koji je prošle godine uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla u Beogradu s falsifikovanim dokumentima, kako se vjeruje, trebao je likvidirati Luku Bojovića.

"Blic" je objavio da je Bojović nakon što je u novembru izručen Srbiji poslije odležanih deset godina zatvora u Španiji zbog organizovanog kriminala, sve vrijeme u rodnoj državi, pretežno u Beogradu.

Devet mjeseci od njegovog izručenja Srbiji, operativne službe su alarmirane nakon što su došle do operativnih saznanja da je Damir Mehić unajmljen da ubije Bojovića.

Osim toga, operativna saznanja su pokazala da je Bibi planirao likvidaciju i Fahrudina Radončića, lidera SBB-a. Tada je otkriven i uhapšen na Jahorini, gdje se krio. 

BONUS VIDEO - Pogledajte izručenje Bibija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.