U SJEDIŠTU UN-A

Bećirović u UN-u: BiH promovira mir, istinu i regionalnu saradnju

Rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda. Njena suština je prevencija genocida i obrazovanje novih generacija u duhu mira i tolerancije

Evangelos i Denis. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

El. T.

21.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Grčke u UN-u Evangelosom Sekerisom i ambasadorom Jamajke u UN-u Brajanom Valesom (Brianom Wallaceom).

Brajan i Denis. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Bećirović je tokom ovih razgovora u sjedištu UN-a u Njujorku istakao da međunarodna zajednica ima obavezu prema žrtvama genocida, ali i obavezu prema civilizaciji, da ne dopusti da se genocid desi bilo kada i bilo gdje. Da bi smo u tome uspjeli, rezolucija, kojom će se probuditi moderni svijet, mora biti usvojena, kazao je Bećirović.

U vremenima globalnih previranja, okupljanje oko civilizacijskih vrijednosti mira i pravde je od historijske važnosti. Na takav način se mogu stvoriti preduslovi za jačanje povjerenja na globalnom nivou i trasiranja zajedničke borbe na prevenciji genocida u budućnosti, rekao je Bećirović.

Rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda. Njena suština je prevencija genocida i obrazovanje novih generacija u duhu mira i tolerancije. Zato ohrabruje da se i u susjednoj Srbiji javlja sve više glasova koji shvataju da je ova rezolucija u interesu i ove države.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.