ZVANIČNICI RS

Dodik iz Bratunca pozvao na mirni razlaz: Ovako ne može

U Srebrenici će danas biti održana sjednica Vlade RS

Dodik u Bratuncu. RTRS

Z. K.

23.5.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položili su danas vijence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju.

Vijence su položili i ministri u Vladi RS, ministri u Savjetu ministara, kao i delegacije grada Zvornika, općine Bratunac i ostalih lokalnih zajednica iz Srednjeg Podrinja.

Nameće se kolektivna krivica

Dodik je rekao da su danas došli u Bratunac i Srebrenicu kako bi skrenuli pažnju na historijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu.

- Na činjenicu koju moćni u svijetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao - istakao je Dodik nakon polaganja vijenaca.

Dodik je istakao i da su danas u Srebrenici jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije u kojoj se pokušava Srbima nametnuti kolektivna krivica.

- Na jedan skriven način, koji je veoma lukavo smišljen, kako bi se kroz historiju obilježavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumijeva, naravno, činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima.

Činjenica da su se motivisali za peirod od 11. do 18. jula 1995. u želji da prikažu da je u naletu razjarenih vojnika srpskog naroda pobijeno preko 8.000 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Taj broj se skupljao na razne načine. Žao mi je svake žrtve, bošnjačke ali i srpske pogotovo. Rane mog naroda me najviše bole - kazao je Dodik

Dodik je ponovio stav da “Bošnjaci ubjeđuju druge da u Rezoluciji nigdje ne piše kolektivna odgovornost”.

- Boli nas nepravda i nemoguće da su ozbiljni ljudi svijeta prihvatili ovakvu lakrdiju. Bošnjaci nas ubjeđuju da nigdje ne piše kolektivna odgovornost. Kako je moguće da se nešto proglasi Danom sjećanja ako je neko individualno počinio zločin. To treba prije svega Njemačkoj jer se samo jedan dan genocida može obilježavati u svjetskim okvirima. Mi se ne moramo tog dana sjećati jer ništa nismo uradili. 

Na današnjoj sjednici ćemo inicirati dvije stvari, prvo da ćemo utvrditi jedan dan kojim ćemo obilježavati žrtve Srebrenice i bošnjačke i srpske. Drugo, moj prijedlog će biti da se u narednih 30 dana sačini izvještaj o funkcionisanju BiH u 30 godina kako bi uručili FBiH naš prijedlog sporazuma o razdruživanju i vratimo se u svoje okvire. BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Neće postojati

Pokušat ćemo mirni razlaz u narednim godinama jer ovo ne funkcioniše. Kako živjeti sa narodom koji našu nerođenu djecu smatra genocidnom? Nisam ja izmislio termin “genocidaši" - kazao je Dodik.

- RS u ovakvim i sličnim okolnostima neće postojati u narednih deset godina. Zato želimo da kažemo da ne možemo ostati u zajednici sa onima koji nisu nikada prihvatili slovo Dejtona. Hoćemo da budemo ono što jesmo - kazao je u obraćanju Dodik.

U Srebrenici će danas biti održana sjednica Vlade RS, u prisustvu predsjednika RS, ministara u Savjetu ministara, kao i načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.