PREDSTAVLJENE IDEJE

Šta je plan Vlade KS za stambeno zbrinjavanje mladih: Gradnja stanova, povoljniji najam, ali i uvođenje poreza na nakretnine

Nihad Uk kazao je da je u cilju stambenog zbrinjavanja mladih potrebno prije svega razvijati Stambeni fond KS

Sarajevo: Hoće li Stambeni fond aktivnije graditi?. Facebook

Danijal Hadzovic

28.5.2024

Vlada Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Nihadom Ukom odlučila je pokrenuti nove politike po pitanju stambene politike u KS.

Nema nikakve sumnje da je na ovakav potez Vladu velikim dijelom ponukao problem koji je krajem prošle godine nastao za subvencioniranjem stanovanja za mlade. Naime, preuzimajući program od prethodnih vlasti, Vlada KS nudila je novac iz budžeta mladima kao vid pomoći za kupovinu prve nekretnine, obećavajući u posljednjem pozivu i do 12.000 KM po prijavljenom. Međutim, broj predviđenih u konačnici je premašio predviđanja Vlade, koja je zatim donijela odluku da će korisnici sredstava moći računati na manje od 5.000 KM, što je izazvalo bunt i nekolicinu protesta malih koji su očekivali daleko veća novčana sredstva.

Trakavica koju je pratila posljednja dodjela sredstava čini se da je označila i definitivan kraj dosadašnjeg načina subvencioniranja kupovine nekretnine.

Više rješenja

Na nedavno održanoj javnoj diskusiji premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je u cilju stambenog zbrinjavanja mladih potrebno prije svega razvijati Stambeni fond KS, ali da kupovina nekretnine nije jedino rješenje.

- Trebamo da mijenjamo paradigmu da je stambeno zbrinjavanje bilo koga isključivo kupovina stanova, trebamo razviti svijest da je to i povoljniji najam kao što je u drugim zemljama Evropske unije – kazao je Uk.

Uk: I najam je zbrinjavanje. Facebook

Uk je ranije naglasio da će ubuduće Vlada KS okvirno imati drugačije politike po pitanju stambenog zbrinjavanja mladih u Kantonu Sarajevo.

- Ono što želimo je da građanima KS ublažimo evidentno visoke najamnine za stanove u Sarajevu. Poticajna stanogradnja je druga, a zajedno sa Stambenim fondom želimo nastaviti graditi nekretnine i omogućiti ih mladim po povoljnim uslovima, po kriterijima kakve mi kreiramo, gdje kao uzor uzimamo grad Beč. A tu će također biti i neki vid postojećeg programa subvencioniranja kupovine nekretnine. A, također, radimo i na zakonu o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi – kazao je Uk.

Najbolji smjer

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak kazao je kako je potrebno promijeniti kompletan sistem u novoj oblasti.

- Formirat ćemo zaključke na osnovu kojih će se sačiniti set mjera koje će biti predložene Vladi i Skupštini da dalje kreiraju stambenu politiku u smjeru koji je najbolji – istakao je ministar.

Bošnjak: Promijeniti sistem. Vlada KS

Ipak, za sada su svi ovi prijedlozi samo u fazi ideje, a konkretni prijedlozi i politike tek treba da budu izrađeni. No, ono što je izvjesno je da dosadašnji način dijeljenja novca za kupovinu nekretnina vjerovatno odlazi u historiju.

Novi porez

Uk je kazao je kako je jedan od planova za stambeno zbrinjavanje i uvođenje poreza na nekretnine u kojima niko ne stanuje i koje se ne iznajmljuju.

- Nije prirodno da pojedinac ima deset stanova koji su zaključani. Također, nije prirodno da pojedinac ima čitavu poslovnu zgradu i da je zaključana. Kada uvedemo porez, ljudi će prirodno razmišljati da te stanove stave na tržište – kazao je Uk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.