VLAST SPAVA

Građani strahuju od zaraze: "Dnevni avaz" otvorio temu, tek nakon našeg pisanja oglasilo se Ministarstvo!

U Sarajevu prijavljeno više od 3.000 slučajeva obolijevanja od ove zarazne bolesti

"Avaz" pisao prvi o epidemiji morbila. Facebook

30.5.2024

Nakon što smo u današnjem izdanju "Dnevnog avaza" objavili priču o tome kako Kantonu Sarajevo prijeti epidemija morbila, te zašto svi spavaju po tom pitanju, tek su se sada oglasili iz Ministarstva zdravstva KS.

Zašto Kanton Sarajevo krije tačne zbirne podatke o oboljelima od morbila? Dok je jučer na području Distrikta Brčko proglašena epidemija morbila zbog 112 slučajeva, u Kantonu Sarajevo se ne poduzima ništa iako je zaprimljeno više od 3.000 prijava obolijevanja od ove zarazne bolesti.

U KS građani zapravo i ne znaju ko je ministar zdravstva, koji očito nema namjeru da se oglasi ili sazove konferenciju za medije na kojoj će alarmirati javnost o problemu.

Alarmantna situacija

Zašto se krije da je u pojedinim sarajevskim vrtićima od 13 djece čak sedmero zaraženo morbilama?

Kako se ništa ne poduzima u vezi s tim, zaražena djeca dolaze u vrtiće i tako dalje prenose zarazu.

Također, sve je više odraslih zaraženo ovim virusom koji za ovu populaciju može biti izuzetno opasan.

Zbog svega ovoga je sve veći broj građana u strahu.

Ministar šuti

U Kantonu Sarajevo, prema podacima koje plasira Zavod za javno zdravstvo KS, do 27. maja ove godine zaprimljeno je 3.139 prijava obolijevanja od zarazne bolesti morbila.

Međutim, ova brojka konstantno raste i pitamo se da li je validna. Zbog čega šuti Ministarstvo zdravstva u Kantonu Sarajevo dok sve više ljudi obolijeva? Kako djece tako i odraslih. Vrijeme je da ministar zdravstva KS Enis Hasanović stane pred građane te jasno i glasno kaže šta se dešava, te zašto ne slijedi svog kolegu iz Distrikta Brčko.

Građani su to zaslužili.

Kazne za nevakcinaciju djece

U martu i aprilu 2024. Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je na osnovu potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu pokrenuo 99 inspekcijskih postupaka, koji su rezultirali izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.900 KM, kazala je za "Avaz" Vildana Brdarić-Vranj, stručna savjetnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.