AMBASADA FRANCUSKE U BIH

Delmas: Soldin je bio most između naše dvije zemlje

Soldin se kretao s grupom novinara i ukrajinskih vojnika kada su se našli pod raketnim napadom u Časiv Jaru, u blizini istočnog ukrajinskog grada Bahm

Ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas. Fena

FENA

30.5.2024

Ambasada Francuske u BiH odala je danas počast Armanu Soldinu, novinaru francuske agencije AFP, koji je prošle godine ubijen u Ukrajini.

Soldin se kretao s grupom novinara i ukrajinskih vojnika kada su se našli pod raketnim napadom u Časiv Jaru, u blizini istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas (Francois) kazao je da je Arman Soldin bio Bosanac i Francuz, odnosno most između naše dvije zemlje.

- U Ukrajini je obavljao izuzetan posao, otkrivao istinu, a njegova smrt izazvala je mnogo emocija u BiH i Francuskoj. Na isti način kako danas postoji nagrada za novinarsku hrabrost u Francuskoj u njegovu čast, nama se činilo važnim da i u BiH postoji nagrada koja nosi njegovo ime – kazao je francuski ambasador.

Ističe da će tim povodom u BiH biti ustanovljena stipendija u partnerstvu između Ambasade Francuske u BiH i Sarajevo Film Festivala.

- Na taj način želimo odati počast njegovoj ličnosti koja nas je sviju dotakla. Želimo i da podstičemo novinarsku hrabrost i pružimo podršku novinarima koji donose provjerene informacije – zaključio je Delmas.

Soldin, rođen u Sarajevu, bio je francuski državljanin, a sin je bosanskohercegovačkog novinara Sulejmana Soldina. Pratio je dešavanja u Ukrajini od prvog dana ruske agresije na tu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.